Svetový deň Rómov pripomenú viaceré podujatia

Diskusia zástupcov akademickej obce a rómskej komunity o integrácii Rómov na Slovensku bude prvé zo série podujatí, ktoré pri príležitosti Svetového dňa Rómov a národného otvorenia Dekády začleňovania rómskej populácie pripravil Úrad splnomocnenkyne vlády pre rómske komunity v spolupráci s Nadáciou otvorenej spoločnosti a Svetovou bankou.

Ako informoval programový koordinátor Úradu splnomocnenkyne vlády Peter Dráľ, diskutovať budú vo štvrtok o 15:00 v priestoroch Nadácie otvorenej spoločnosti na Baštovej ulici v Bratislave, diskusiu bude moderovať publicista Marián Leško.

V piatok, v deň Svetového dňa Rómov, bude od 9:00 do 14:00 v Miestodržiteľskom paláci na bratislavskom Hlavnom námestí ďalšia diskusia. Ako uviedol Dráľ, zúčastnia sa na nej predstavitelia štátnej správy, samosprávy a mimovládnych organizácií. Po skončení oficiálnej časti budú účastníci pokračovať v neformálnej diskusii s verejnosťou.

Sériu podujatí uzavrie sobotňajšie posedenie s rómskou kapelou v kaviarni Mária Kristína na západnej terase Bratislavského hradu. Pri tejto príležitosti organizátori vyhlásia výsledky novinárskej súťaže Baroro - Kamienok 2004. Jej cieľom je morálne a finančné ocenenie novinárov, ktorí svojou profesionalitou a objektivitou pomáhajú odstraňovať stereotypné vnímanie Rómov. Hlavné ceny v minulom ročníku súťaže získali redaktori slovenského týždenníka v anglickom jazyku Slovak Spectator a televízie Markíza. Súťaž organizuje Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity a Nadácia otvorenej spoločnosti.

Svetový deň Rómov pripomína prvé celosvetové stretnutie Rómov zo 14 krajín na I. kongrese v Orpingtone pri Londýne v roku 1971. Účastníci stretnutia založili prvú medzinárodnú rómsku organizáciu Internacional Romani Union (IRU), odmietli označenie "cigán" a medzinárodné organizácie požiadali o rešpektovanie svojho vlastného etnického mena Róm. Prihlásili sa k Indii ako ku krajine svojho pôvodu, prijali rómsku vlajku a hymnu.

SME

obsah | Slovenská republika