Rehákovci vydierali, proti ekonómke použili násilie

Ladislav Rehák a jeho synovia strávili už tretiu noc za mrežami. Sú obvinení z vydierania, prokuratúra sa s dôkazmi vyšetrovateľa zatiaľ stotožnila. Rehákovci tvrdia, že nejde o vydieranie, ale o dobrovoľné uznanie dlhu. Podľa informácií z vyšetrovacieho spisu ekonómka dlhovala firme Ladislava Reháka 2,3 milióna korún. To potvrdil aj advokát Ondrej Mularčík. Z firmy ich vraj vybrala od januára 2006 na 25-krát. Polícia skúma, či dlh nie je fiktívny.

Rehákovci vraj ekonómke podľa ich verzie povedali, že na ňu nepodajú trestné oznámenie, ak im dlh dobrovoľne splatí. Rehákov advokát tvrdí, že dobrovoľne pred notárom uznala dlh vo výške päť miliónov korún. Polícia si však myslí niečo iné. Podľa nej ju k tomu pomocou "psychického a fyzického násilia" donútili. "Podpísaním zápisnice konala v ich prospech," povedal policajný prezident Ján Packa. Povedal, že má ľahšie zranenia.

V spise sa podľa informácií spomína kopnutie do brucha alebo pomliaždené mobily. "Platí, že ak sa dozviem, že niekto spreneveril peniaze a spáchal trestný čin, som ako občan povinný to nahlásiť. Ako advokát duplom. Týmto pánom nechýba právnické vzdelanie. Páchaním trestnej činnosti sa nedá zabrániť inej trestnej činnosti," povedal policajný prezident. Ich konanie označil Packa za "partizánčinu".

Advokát na otázku, prečo sa pre spreneveru neobrátili na políciu, povedal, že ekonómka prišla sama za Ladislavom Rehákom. "Povedala, že svoj dlh uznáva, že je 82. ročník a nechce mať pokazený život."

Ekonómka, ktorá v Rehákovej firme pracovala dva roky, sa rozhodla svedčiť na polícii. Packa potvrdil, že ju chránia.

Martin Rehák aj Róbert J. sú na takzvaných mafiánskych zoznamoch. Ladislav Rehák si v minulosti účasť svojho syna na nich vysvetlil tým, že bývajú na tej istej ulici ako šéf jednej zo skupín podsvetia Piťo. Róbert J. je podľa jeho advokáta blízky Rehákovho syna, nie jeho.

Advokát Mularčík kritizoval políciu, že pre Ladislava Reháka žiadala aj takzvanú útekovú väzbu, hoci na políciu prišiel sám z Prahy. Prokurátor však tento dôvod väzby vo svojej žiadosti vynechal.

O politických tlakoch nechcel hovoriť advokát ani hovorkyňa, ktorú si najali, Soňa Pötheová. "Sú to všetko špekulácie, nech si polícia robí svoju prácu." Rehák totiž patrí k významným sponzorom KDH. Jeho rodina stojí za časopisom .týždeň alebo rádiom Jemné melódie. Pötheová povedala, že pripravujú trestné oznámenie.

Rozhodne sudca, ktorý prepustil Ivana Lexu

O tom, či pôjde Ladislav Rehák a jeho synovia do väzby, rozhodne dnes alebo zajtra sudca Okresného súdu Bratislava I. Stanislav Dutko.

Médiá o ňom v minulosti písali len raz, keď v roku 2003 prepustil bývalého riaditeľa SIS Ivana Lexu na slobodu. Vyšetrovateľ aj prokurátorka vtedy žiadali predĺženie väzby, pretože sa podľa nich okrem iného svedkovia boja o svoj život.

Lexa bol obvinený z objednania vraždy Róberta Remiáša. Sudca však návrhu nevyhovel. Tvrdil, že keď Lexu niekoľko mesiacov predtým zobrali do väzby a keď potom krajský súd zamietol jeho sťažnosť, dôvody na väzbu existovali. Podľa neho vyšetrovateľ nazbieral odvtedy dôkazy v prospech obvineného. Minister vnútra Vladimír Palko ani minister spravodlivosti Daniel Lipšic, obaja z KDH, s ním vtedy nesúhlasili. Špeciálny prokurátor stíhanie Lexu zastavil. Rehák v posledných troch rokoch daroval KDH zhruba jeden a pol milióna korún.

Vydieranie

Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov. Odňatím slobody na dvadsať rokov až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie sa páchateľ potrestá, ak týmto trestným činom spôsobí škodu veľkého rozsahu.

(mož), SME

obsah | Slovenská republika