Valko a Rehák do väzby nešli

Právnika Ernesta Valka a podnikateľa Ladislava Reháka, obvinených z vydierania, budú definitívne vyšetrovať na slobode. Včera tak rozhodol Krajský súd v Bratislave.

Predsedníčka senátu povedala, že "skutok sa stal, vykazuje znaky trestného činu, ale nie je dôvod na väzbu". Dala tak za pravdu advokátom, ktorí od začiatku tvrdili, že obvinení nemajú prečo byť vo väzbe.

Podľa advokáta Petra Filipa sa skutok podľa trestného oznámenia stal ešte v júli. Ak by dnes existoval dôvod na väzbu pre obavu, že budú v trestnej činnosti pokračovať, ako žiadala prokurátorka, museli by sa v nej snažiť pokračovať už v čase od júla doteraz - ale nič také sa podľa neho nestalo.

Prokurátorka sa znovu odvolávala na utajovanú prílohu v spise a na list Tobiáša Loyku, obvineného z prípravy vraždy sudkyne Miriam Sninskej. Ide o známy prípad z minulého roka, keď polícia vraždu fingovala, aby si Loyka myslel, že bola úspešná, a tak sa prezradil. Loyka je dnes vo väzbe. V jednom liste o Valkovi, ktorý ho v prípade najskôr zastupoval, napísal: "Valko je môj nepriateľ, vydieral ma."

Sudkyňa, ktorá sama Loykov prípad riešila, povedala, že osobne nariadila vyšetriť jeho duševný stav. Kedysi ho totiž podľa nej veľmi vážne zbili vo väzení a zranenia hlavy sa na ňom mohli prejaviť. "Listom Loyku by som nezdôvodňovala nikdy nič," povedala.

List polícia našla pri prehliadke Valkovej kancelárie, ale ako súvisí s týmto prípadom vydierania, neoznámila. O úlohe Ladislava Reháka v prípade sudkyňa povedala, že "jeho účasť sa v celej veci javí ako najmenšia". Naopak, za najaktívnejšieho označila Rehákovho syna Martina Reháka, ktorého meno je aj na takzvanom mafiánskom zozname polície.

Martin Rehák je vo väzbe od 10. novembra. Jeho advokáti proti nej podali sťažnosť, ale krajský súd o nej dodnes nerozhodol.

Polícia obvinila Valka s Rehákom, že vydierali otca a syna Vittekovcov. Pod hrozbou "ťažkej ujmy" im podľa nej hrozili, aby pred notárom uznali dlh 15 miliónov korún. Hrozili vraj aj trestným oznámením, okrem iného so slovami, že pri konfrontácii "nikto nebude veriť takým niktošom" ako oni. Odvolávali sa vraj na svoje dobré kontakty.

Vittekovci podľa spisu utrpeli psychickú ujmu a museli vyhľadať lekára. Rehákovci tvrdia, že Vittekovci ich podviedli a 15 miliónov je dlh, ktorý im mali vrátiť.

"Veril som v spravodlivé a nestranné rozhodnutie tohto senátu. Som nevinný a ničoho som sa nedopustil. Poskytol som len legálnu právnu pomoc," povedal Valko. Spokojný bol včera aj Ladislav Rehák.

Ladislav Rehák, jeho synovia Juraj a Martin a Róbert J. sú obvinení aj z vydierania ekonómky v Rehákovej firme. Tiež im vraj ukradla nejaké peniaze a nútili ju, aby ich vrátila. Okrem Martina Reháka je vo väzbe aj Róbert J.

(mož), SME

obsah | Slovenská republika