Referendum o vstupe do EÚ bude 7. júna 2003

Občania budú mať možnosť odpovedať na otázku: "Súhlasíte s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie?". Za vstup do EÚ by sa pritom mala vysloviť nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov. Slovenskí voliči by mali rozhodovať o vstupe krajiny do Európskej únie v referende, ktoré sa uskutoční v sobotu 7. júna 2003.

Občania budú mať možnosť odpovedať na otázku: "Súhlasíte s tým, aby sa Slovenská republika stala členským štátom Európskej únie?". Za vstup do EÚ by sa pritom mala vysloviť nadpolovičná väčšina zúčastnených voličov. Hovorí o tom návrh ministra zahraničných vecí SR Eduarda Kukana, ktorý by si mal v blízkom čase osvojiť vládny kabinet. Vstup Slovenska do EÚ je programovou prioritou Dzurindovej vlády, ako aj všetkých relevantných politických strán na Slovensku. Podobne ako ostatné kandidátske krajiny, aj SR už dávnejšie deklarovala úmysel uskutočniť v čase po ukončení rokovaní o vstupe do EÚ referendum, v ktorom by mali občania možnosť vyjadriť sa priamo k otázke vstupu do EÚ.

Referendum o vstupe do EÚ bude v roku 2003 prebiehať aj v ďalších 9 krajinách - na Cypre, v Českej republike, Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Maďarsku, Malte a Slovinsku, ktoré ašpirujú na členstvo v EÚ od roku 2004. Kukanov návrh vychádza z toho, že prístupové rokovania s EÚ ukončí slovenská strana do 15. decembra tohto roku v Kodani. Na jar budúceho roku, presne 16. apríla počas gréckeho predsedníctva v únii, by potom SR v Aténach podpísala Zmluvu o pristúpení. Referendu, ktoré bude stáť daňových poplatníkov 120 až 140 miliónov korún, bude predchádzať kampaň, propagujúca našu integráciu do únie. Zodpovedať za ňu bude vicepremiér Pál Csáky.

Podľa Ústavy SR sa referendum vyhlasuje v dvoch prípadoch - ak o to požiada petíciou aspoň 350 tisíc občanov alebo ak sa na tom uznesie Národná rada SR a to absolútnou väčšinou hlasov, teda 76 hlasmi poslancov. Vládny návrh na vyhlásenie referenda by mal prijať parlament uznesením a to do 7. februára budúceho roku. Do 30 dní od prijatia uznesenia vyhlási prezident v Zbierke zákonov SR termín konania referenda, ktoré sa vykoná do 90 dní odo dňa, kedy bolo vyhlásenie o konaní referenda uverejnené v Zbierke zákonov SR. Výsledok referenda vyhlási Národná rada SR rovnako ako zákon, teda musí byť uverejnený v Zbierke zákonov SR. Spôsob vyhlásenia výsledku referenda v Zbierke zákonov SR nie je ešte legislatívne upravený, a preto Národná rada SR bude musieť do termínu konania referenda prijať novelu Zákona o zbierke zákonov, v ktorom upraví spôsob pre vyhlásenie výsledku referenda.

Podľa októbrového prieskumu verejnej mienky Ústavu pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) podporuje vstup Slovenska do únie 68 percent voličov, pričom proti sa vyslovilo 27 percent opýtaných. Najväčšej podpore sa integrácia teší u najmladších respondentov vo veku od 18 do 24 rokov a od 25 do 29 rokov, vysokoškolsky vzdelaných, podnikateľov, obyvateľov väčších miest a voličov koalície.

Proti členstvu SR v európskom spoločenstve sú najmä 60-roční a starší občania, ľudia so základným a učňovským vzdelaním a respondenti z miest a obcí s počtom obyvateľov od dvoch do 10 tisíc. Z politického hľadiska má integrácia najnižšiu podporu u priaznivcov KSS a HZDS.

(r)

obsah | Slovenská republika