Amerika ocenila gesto premiéra Dzurindu

"Je osobitnou udalosťou, keď sa ministerský predseda zúčastňuje na Newyorskom maratóne a to, že premiér Mikuláš Dzurinda sa rozhodol urobiť toto gesto solidarity v danom čase, je mimoriadne významné," uviedla americká mimovládna organizácia Friends of Slovakia vo vyhlásení, ktoré dnes poskytla TASR v súvislosti s tohtotýždňovou cestou predsedu slovenskej vlády do USA a nedeľňajším športovým podujatím.

Friends of Slovakia víta nadchádzajúcu návštevu premiéra Dzurindu v USA ako prejav blízkych vzťahov priateľstva a príbuzenstva medzi Slovenskom a Amerikou. V USA žijú takmer dva milióny ľudí slovenského pôvodu.

Predseda slovenskej vlády bude v piatok čestným hosťom recepcie usporiadanej organizáciami Friends of Slovakia a Slovak-American Cultural Center. Spoločenskú akciu poriadajú na podporu rodín a pozostalých po policajtoch a hasičoch, ktorí zahynuli bezprostredne po teroristických útokoch 11. septembra. Prítomnosti slovenského premiéra si všímajú aj viaceré prestížne americké denníky.

New York Times, Financial Times a Los Angeles Times informovali, že po prvý raz v histórii newyorského maratónu pobeží ulicami "Veľkého jablka" vysokopostavený predstaviteľ niektorej krajiny sveta. Denník New York Times pripomína, že M. Dzurinda bežal niekoľko maratónov, medzi nimi aj Medzinárodný maratón mieru v Košiciach. Slovenský premiér navštívil začiatkom roka Svetové obchodné centrum v New Yorku, kde otvoril festival Slovenskej kultúry. V sobotu toto miesto, ktoré teraz leží v ruinách, opäť navštívi. "Prídem do New Yorku, aby som dokumentoval svoju solidaritu s obyvateľmi mesta, ktorí toľko v posledných týždňoch trpeli," cituje denník slovenského premiéra. M. Dzurindu inspirovalo motto 32. maratónu cez New York "Bežíme spolu", napísal denník Financial Times.

Bývalý americký veľvyslanec v Bratislave a významný Newyorčan Carl Spielvogel v noticke pre New York Times uviedol, že Dzurindova účasť na maratóne demonštruje silné putá medzi Slovenskom a Spojenými štátmi po 11. septembri. Očakáva sa, že maratón pobeží 30.000 bežcov, medzi nimi budú aj piati Slováci. Trasa maratónu povedie cez newyorské časti Manhattan, Brooklyn, Queens a Bronx.

Spolu so slovenským premiérom sa na Newyorskom maratóne zúčastní aj hovorca českej vlády Libor Rouček, ktorý uviedol: "Maratónsky beh symbolizuje už od roku 490 pred n.l. zvestovanie víťazstva slobody a demokracie. Inak tomu nebude ani tento rok v New Yorku."

Dzurinda a Roček si spolu zabehali tento rok 29. mája počas oficiálnej návštevy slovenského premiéra v ČR. Asi desaťkilometrová trasa ranného behu viedla pražskými uličkami a obaja sa dohodli, že si spolu zabehnú aj Newyorský maratón.

Toto podujatie, považované za jeden z najprestížnejších svetových maratónov, založil v roku 1970 bežecký nadšenec Fred Lebow. Od roku 1976 vedie trasa cez všetkých päť mestských častí New Yorku.

TASR

obsah | Slovenská republika