Podľa Putina sa rusko-slovenské vzťahy po rozšírení EÚ zásadne nezmenili

Ruský prezident Vladimir Putin nevidí zásadnejší rozdiel v kvalite rusko-slovenských vzťahov po vstupe Slovenska do Európskej únie. Oceňuje hlavne zintenzívňovanie hospodárskej spolupráce a obchodnej výmeny.

"Sú určité problémy späté so vstupom Slovenska do EÚ, ale tie majú všeobecný charakter v rámci vzťahov medzi Ruskom a EÚ. Sú známe obmedzenia, týkajúce sa energetických zdrojov a niektorých ďalších otázok, ale vo všeobecnosti sa naše vzťahy s krajinami strednej Európy rozvíjajú celkom úspešne," povedal ruský prezident v rozhovore pre Slovenský rozhlas pred svojou v poradí už 11. schôdzkou s americkým prezidentom Georgeom W. Bushom, ktorá sa uskutoční vo štvrtok v Bratislave. Priestor na ďalšiu hospodársku spoluprácu vidí v špičkových technológiách, v účasti ruských podnikov na budovaní veľkých centier na Slovensku a v modernizácii vojenskej leteckej techniky.

Putin pripustil, že na štvrtkovom stretnutí bude so svojím americkým partnerom Georgeom W. Bushom hovoriť aj na také témy, v ktorých sa ich názory rozchádzajú. Konkrétne spomenul tému dodržiavania ľudských práv v Rusku a tému vojny v Iraku, ktorú Rusko vyčíta USA. "Myslím si, že túto kapitolu musíme uzavrieť. Konali sa tam voľby a napriek všetkým výhradám sa musíme pozerať do budúcnosti," poznamenal na okraj situácie v Iraku. Predpokladá, že okrem irackého problému a situácie na Blízkom Východe bude s Bushom diskutovať aj o probléme iránskeho jadrového programu a o Severnej Kórei.

V súvislosti s výhradami k deficitu demokracie v Rusku Putin zdôraznil, že jeho krajina sa pred 14 rokmi "rozhodla pre demokraciu" kvôli sebe, nie kvôli tomu, aby vyšla v ústrety želaniam zvyšku sveta. "Vychádzame z toho, že dobroprajný pohľad zvonku, aj keď dokonca kritický, nám neuškodí, naopak pomôže," pripustil. Bratislavská schôdzka s Bushom nebude v kontexte rusko-amerických kontaktov podľa ruského prezidenta ničím výnimočná, jej význam vidí hlavne v tom, že dáva možnosť "určiť kroky do budúcnosti". "Predovšetkým chcem povedať, že nejdeme do reštaurácie, či do divadla, aby sme si užívali, hoci ma americký prezident skutočne označil za svojho priateľa. Aj ja ho považujem za svojho priateľa," dodal. Zdôraznil tiež, že základné americko-ruské vzťahy "vari nikdy neboli na takej vysokej úrovni ako v súčasnosti, tiež úroveň dôvery je veľmi vysoká". Výber hlavného mesta SR ako miesta summitu označil Putin za vhodný.

Na okraj vzťahov Ruska s krajinami, ktoré boli v minulosti súčasťou Zväzu sovietskych socialistických republík, konkrétne s Moldavskom, Bieloruskom, či Kazachstanom Putin poznamenal, že Moskva má záujem o ich budovanie na princípe rovného s rovným. "Samozrejme, je to vec ľudí týchto krajín, ako si usporiadajú svoj život - revolúciou alebo podľa zákonov a ústavy v rámci demokratických pravidiel... Keď v postsovietskych krajinách demokracia nefunguje, keď si to niekto myslí, tak načo ju tam zavádzať. Ale keď tam zavádzame princípy demokracie, tak na čo sú tam revolúcie?" pýta sa Putin.

SME

obsah | Slovenská republika