Proces storočia po chvíli prerušili na neurčito

Dlhoočakávaný proces so spolupáchateľmi najmasovejšej vraždy v dejinách Slovenska včera po polhodine prerušili na neurčito. Do leopoldovskej väznice neprišla obhajkyňa jedného z obvinených.

Obhajkyňa Arpáda S. doručila oznámenie o svojej práceneschopnosti na Krajský súd v Trnave až pol hodiny po ohlásenom začiatku pojednávania. Údajne jej v nedeľu prišlo zle. Zároveň požiadala o odročenie pojednávania. "Nie sme schopní pohnúť sa z miesta," vyhlásil sudca Andrej Sládok.

Sudca si dá preveriť, či zo strany obhajoby nešlo o účelový postup, aby sa zmaril proces. "Ak by to vyzeralo, že chcela účelovo zmariť pojednávanie, tak sa s tým procesne vyrovnám," odkázal Sládok obhajkyni. O jej chorobe nevedel ani jej klient Árpád S.

Súd má pred sebou neľahkú úlohu. Podľa obžaloby pred ním stoja členovia dunajskostredského podsvetia, ktorí stáli za vyvraždením desiatich členov konkurenčného gangu pápayovcov. Zločin spáchali dvaja zatiaľ neznámi páchatelia 25. marca 1999 v dunajskostredskom bare Fontána, vystrieľali pritom 113 nábojov zo samopalov. Na lavici obžalovaných včera sedeli údajní komplici vrahov. Sú medzi nimi aj bratia Csaba a Szilárd R., ktorí podľa spisu na vraždu zaobstarali zbrane. Spoločnosť im robil Arpád S., ktorý počas masakry podľa svedkov držal v šachu namiereným samopalom hostí baru, kým sa o poschodie vyššie strieľalo.

Obžalovaní sú aj ďalší traja muži. Obvinení sú z trestných činov, ktoré nesúviseli priamo s masakrom, ale až s neskorším vybavovaním účtov, pri ktorom sa opäť vraždilo. Jeden z nich - Andrej R. - je za vydieranie stíhaný na slobode.

Proces mal podľa predpokladov trvať asi dva týždne. Z bezpečnostných dôvodov sa odohrá priamo vo väznici. Obžalovací spis má viac ako tisíc strán a vypovedať má 120 svedkov.

Bratov Csabu a Szilárda R. obhajuje známy advokát Svetozár Chabada, ktorý v minulosti zastupoval aj bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. "Všetko je to založené na utajovaných svedkoch a tí vypovedajú asi tak: Počul som, že," spochybnil argumenty prokuratúry Chabada.

Polícia tvrdí, že objednávateľom vraždy pápayovcov bol Ladislav Sátor. Skrýva sa pravdepodobne v zahraničí. Pri pokuse o jeho zaistenie v ranči pri Galante v roku 2000 utiekol.

Súd zasadal vo väzenskej kinosále

Štyroch obžalovaných zo spoluúčasti na masovej vražde 10 ľudí priviezli policajti na "proces storočia" asi s trištvrtehodinovým oneskorením. Podozriví v putách vôbec nevyzerali byť nervózni. Pri príchode do miestnosti sa niektorí usmievali.

Súd začal v upravenej kinosále leopoldovského väzenia. Obžalovaní spolu počas neho vôbec nekomunikovali. Iba z času na čas si venovali krátky pohľad. Jeden z nich mal problémy porozumieť otázkam sudcu, preto musel pomáhať tlmočník s prekladom do maďarčiny.

Samotné pojednávanie trvalo veľmi krátko. Vtedy nastal čas pre piateho obvineného, stíhaného na slobode za vydieranie, aby svojich kumpánov pozdravil.

Všetci okolo neho prešli, každému sa krátko prihovoril. Zjavne sa im zlepšila nálada a vysmiati odchádzali v sprievode policajtov.

Všetci obvinení pochádzajú zo skupiny bývalých zápasníkov, okolo ktorých sa v Dunajskej Strede údajne spolčovalo podsvetie. Bratia bývali v rovnakom činžiaku ako prvý policajný viceprezident Jaroslav Spišiak. Opletačky so zákonom mali už pred masovou vraždou, ale policajtom sa nikdy nepodarilo im niečo dokázať. Niektorí zo skupiny mali legálne zbrojné pasy.

Obhajca Svetozár Chabada netajil, že obvinení sa poznajú s údajným objednávateľom vraždy Ladislavom Sátorom. "Veď sú to všetko chlapci z Dunajskej Stredy a okolia. Ich väzby sú kamarátske, oni boli kamaráti aj s pápayovcami, takže tam ťažko hľadať aj motív, prečo by niečo také spravili," tvrdil obhajca.

(rp), SME

obsah | Slovenská republika