Slovensko má unikátny detektor toxických látok

Nebezpečenstvo, ktoré hrozí slovenským chemikom pri nasadení do konfliktu s Irakom, by mohol zmierniť detektor na diaľkové zisťovanie toxických látok v atmosfére.

Prístroj vyvinuli vo Vojenskom technickom ústave v Liptovskom Mikuláši. Poprvé bol predstavený vlani na na trenčianskej výstave vojenskej techniky IDEE 2002.

Detektor dokáže zistiť toxické látky v ovzduší zo vzdialenosti troch kilometrov bez toho, aby vojaci prišli do styku s chemikáliami. Celé spektrum nebezpečných látok zmeria do 30 sekúnd.

"Existujú obdobné prístroje vo svete, ale sú príliš veľké, ťažké a drahé, aby mohli byť vo väčšej miere zavedené do výzbroje armád," uviedol konštruktér slovenského detektora Jiří Viceník. Zahraničné zariadenia vážia 800 až 1 000 kilogramov a nie je možné ich prenášať alebo prepravovať vozidlom či vrtuľníkom. Ich cena je okolo troch miliónov dolárov. Slováci sa oproti tomu snažili o čo najväčšiu miniaturizáciu prístroja. Detektor v konečnej fázi váži iba 37 kilogramov a jeho cena pre export by nemala presiahnuť desatinu ceny zahraničných detektorov. Zatiaľ sú však vyrobené iba dva prototypy. Pre oblasť Perzského zálivu, kde je vyššia vlhkosť a prašnosť, by ho museli upraviť.

O prístroj už prejavili záujem v NATO, pretože ochrana pred toxickými látkami patrí v súčasnosti medzi priority. "Kuloárne vieme, že vo väčšine parametrov im tento prístroj vyhovuje. Je to prvý prostriedok toho typu, ktorý by počas niekoľkých rokov chceli mať vo výzbroji," povedal Viceník.

(mp)

obsah | Slovenská republika