"Dôchodok" exprezidenta SR je len 18 percent z platu

Dôchodok slovenského exprezidenta (30- tisíc slovenských korún) je nízky. Upozorňujú na to nielen niektorí slovenskí politici, ale aj vedúci kancelárie prezidenta Jozef Stank, či exprezident Michal Kováč. Táto téma sa stala na Slovensku predmetom diskusií po tom, čo sa objavili informácie, že český prezident by mal mať dôchodok až 210-tisíc korún českých.

Podľa slov bývalého prezidenta Michala Kováča na Slovensku výška platu exprezidenta je len 18 percent z platu úradujúcej hlavy štátu. "V niektorých krajinách s podobným postavením prezidenta je plat bývalého prezidenta stanovený na úrovni platu fungujúceho prezidenta. Je niekoľko štátov, kde jeho plat dosahuje 85 percent z platu prezidenta a v iných je 60 či 50 percent," povedal Michal Kováč. Nechcel však povedať, aká by bola primeraná výška, pretože je to podľa neho na poslancoch slovenského parlamentu. Exprezident Kováč sa domnieva, že nie je to ani tak otázka výšky platu, ako skôr podmienok, ktoré by mu umožnili, aby mohol fungovať ako verejný činiteľ. Ide o kanceláriu vybavenú technicky, ale aj personálne. "V tomto smere u nás neexistuje žiadne riešenie, na rozdiel od iných krajín," zdôraznil M. Kováč.

Z platu, ktorý mu štát mesačne poskytuje, nemôže udržiavať zahraničnopolitické kontakty. Je to drahé, pretože náklady na cestu si musí každý účastník hradiť sám. Ako Kováč povedal, prednedávnom dostal pozvánku na konferenciu do Paríža, kde sa mal stretnúť s bývalým americkým prezidentom Clintonom či bývalým poľským prezidentom.

Napriek tomu, že v médiách sa objavili informácie, že vedúci kancelárie prezidenta Jozef Stank uvažuje o legislatívnej iniciatíve v záujme dôstojného zabezpečenia hlavy štátu po ukončení volebného obdobia, včera sme sa dozvedeli, že výrok bol zle interpretovaný. J. Stank vraj nemieni iniciovať lepšie podmienky pre exprezidentov. "Napriek tomu si myslí, že nie sú v súčasnoti adekvátne," odkázal nám po hovorcovi prezidenta Jánovi Fülem.

Slovenský exprezident a jeho výhody

fixný plat 30 000 brutto, bez valorizácie

auto so šoférom

Plánované výhody pre českého exprezidenta

dôchodok 210-tisíc českých korún s valorizáciou

platený byt

kancelária

auto so šoférom

policajná ochrana

LENKA ŽIVNEROVÁ, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika