Prezident akceptoval odvolanie ministra Macejka

Prezident Rudolf Schuster akceptoval návrh premiéra Mikuláša Dzurindu na odvolanie Jozefa Macejka z postu ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií. Podľa hovorcu Jána Füleho vedením rezortu dočasne poveril ministra hospodárstva Ľubomíra Haracha a očakáva, že premiér, tak ako sľúbil, do 60 minút alebo možno o niečo dlhšie doručí návrh na nového ministra. Macejko na brífingu po hodinovom rozhovore s prezidentom povedal, že Schuster akceptoval Dzurindov návrh, lebo si je vedomý zodpovednosti za chod tohto štátu a podľa ústavy musí rešpektovať stanovisko premiéra. "Som uzrozumený s jeho riešením a vážim si jeho postoj," povedal Macejko na adresu Schustera. Podľa jeho slov by bolo najrozumnejšie vzhľadom na krátky čas do volieb poveriť vedením rezortu niektorého z členov vlády.

Macejko tvrdí, že doteraz nedostal logické vysvetlenie v kauze tendra na ľahké vlakové súpravy a zrejme mu to už nikdy nikto nevysvetlí. Nadobúdacia cena je v prípade francúzskej spoločnosti Alstom o 800 miliónov korún nižšia a rozdiel v prevádzkových nákladoch medzi Alstomom a slovensko-švajčiarskym konzorciom DMU-GTW mu doteraz nikto zo strany železníc nevysvetlil. Macejko tvrdí, že mu išlo len o to, aby prostriedky štátu boli využité čo najracionálnejšie a je aj dnes presvedčený, že konal správne. Odmietol podozrenia z klientelizmu či korupcie a vyšetrovanie kauzy to podľa neho potvrdí. Macejko očakáva, že Dzurinda navrhne jeho vylúčenie z SDKÚ. Osobne nemá dôvod odstupovať z kandidátky, na ktorú sa prebojoval v primárnych voľbách. Ak ho vylúčia, demokracia v strane dostane vážnu trhlinu. "Ak strana rozhodne, že ma vylúči, tak budem nútený sa tomu podvoliť, ale bude mi z toho smutno a nebudem s tým vnútorne nikdy súhlasiť." povedal.

Exminister dopravy Macejko sa odchodu z ministerského postu neobáva a chce sa živiť prácou v stavebníctve, v ktorom pred vstupom do politiky pracoval. "Ja som sa stále živil prácou, až posledné tri roky som v politike. Verím, že aj naďalej sa dokážem svojím povolaním živiť. " Na adresu svojho priateľstva s Mikulášom Dzurindom povedal, že ľudia, ktorí sú jeho priateľmi, zostávajú jeho priateľmi. "Bude mi trošku ťažšie, ale ja nedokážem nemať ľudí rád," povedal a na otázku, či má Dzurindu rád odpovedal "zostanem jeho priateľom, ak on bude chcieť byť mojím priateľom."

(r)

obsah | Slovenská republika