Východná hranica bojuje s dobre organizovanými prevádzačmi

"My sa tu rodíme za trest. Keď nechceme žiť zo sociálky, máme dve možnosti - alebo sa dáme k policajtom, alebo k prevádzačom," tvrdí mladý muž, ktorý žije v jednej z hladových dolín na ďalekom východe Slovenska. ‚‚Keď sa chceš stať policajtom, musíš dať úplatok. Na to si, samozrejme, musíš požičať. A peniaze tu majú iba prevádzači. Z policajného platu to splatiť nedokážeš, takže už ťa majú. Keď chceš byť rovno prevádzač, stačí si sadnúť do krčmy a ponuka na kšeft príde aj sama," vysvetľuje miestny občan dobre premyslený systém verbovania členov prevádzačských skupín na našej východnej hranici. Práve včera bolo na nej rušno, keď sa tu v sprievode ministra vnútra V. Palka prezident SR R. Schuster oboznamoval s aktuálnou situáciou pri ochrane východnej hranice. Tá sa po vstupe Slovenska do EÚ stane ostro sledovanou a aj podľa toho, ako ju dokážeme ochrániť, budeme v únii hodnotení.

Podľa odborníkov predstavuje prevádzačstvo výnosnejší obchod ako narkotiká či zbrane. Začali ho ovládať dobre organizované medzinárodné skupiny, ktorým policajti nedokážu konkurovať. ‚‚V súčasnosti už obchod ovláda solncevská mafia, čiže najsilnejšia skupina moskovského podsvetia," tvrdia spravodajské zdroje. Centrum obchodu je však na Ukrajine, v Kyjeve. "Tam sedí "bábuška", ktorá má na stole "kompjuter".

Až keď tovar dorazí do cieľovej stanice, za ktorú zaplatil, uvoľní platbu pre jednu z podriadených skupín. Tie už svojich robotníkov vyplácajú priebežne. Utečenec zaplatí za celú trasu obvykle 5 000 dolárov, z čoho na Slovensku ostáva 2 000. Prevádzač, ktorý stiahne nelegálneho migranta z hranice do vnútrozemia, dostáva približne 200 dolárov. Obyčajný pešiaci a ich priami nadriadení na Slovensku si delia medzi sebou približne 1 000 dolárov, druhá polovica mizne nevedno kam, pravdepodobne sa tieto peniaze perú v zahraničí a končia vo vreckách "bielych golierov", ktoré celý obchod zastrešujú a zabezpečujú jeho ochranu na najvyššej úrovni," tvrdí zdroj Národnej obrody, podľa ktorého dosahuje ročný obrat z prevádzačstva až miliardy korún. "Buďme celkom skromní, chytili vyše dvetisíc "čiernych", čo je určite menej ako desať percent, ale rátajme, že ich prešlo iba 20-tisíc. Krát 2 000 - to je 40 miliónov dolárov, takže ak budeme počítať za dolár iba 40 korún, ročný obrat je 1,6 milardy."

Organizované skupiny, ktoré sa živia prevádzačstvom, majú dostatok prostriedkov aj na to, aby korumpovali bezpečnostné zložky krajín, na území ktorých pôsobia. "Vieme minimálne o jednom príslušníkovi ukrajinskej tajnej služby, ktorý bol do prevádzačstva zapojený," tvrdí náš zdroj. "Na Slovensko chodil s pasom na meno Michailo Bokoch, používal červenú Octaviu s českým evidenčným číslom. Prevážal peniaze, z ktorých vyplácali slovenských prevádzačov." Korupcia, samozrejme, neobchádza ani naše štátne orgány, v minulom roku začali trestne stíhať pre prevádzačstvo troch policajtov, v tomto roku zatiaľ iba jedného.

Na Slovensku využívajú prevádzači dve trasy, severnú a južnú. Na severe je šesť bodov, cez ktoré sa prevádza. Približne pri dedinách Nová Sedlica, Zboj, Uličské Krivé, Ulič, Dúbrava a poniže Ruského Hrabovca. Na juhu je to Záhor, Lekárovce, Maťovce a medzi Ruskou a Veľkými Slemencami. Prevádzači presne vedia, na ktorých miestach strážia policajti a prechádzajú vždy asi 300 metrov od ich stanovíšť. Výnosným obchodom je aj kupovanie rozpisu služieb jednotlivých hraničných oddelení, takže prevádzači majú prehľad, kedy slúžia "ich ľudia". Navyše používajú stále sofistikovanejšie metódy, predovšetkým pokiaľ ide o prepravu migrantov vo vnútrozemí. Údajne majú k dispozícii dokonca aj policajné uniformy a policajné autá, ktoré sprevádzajú jednotlivé transporty. "Sú stále krok pred nami. Kým stihneme odhaliť jeden spôsob prevádzania, už dávno používajú iný. Okrem toho disponujú špičkovým technickým vybavením, vlastne sú oveľa lepšie vybavení ako polícia. Pokiaľ sa nepodarí identifikovať a sťať hlavy tejto organizácie, nebudeme mať šancu, pretože prevádzači budú mať vždy viac peňazí, a teda aj možností ako my," tvrdí policajt, ktorý nechce byť menovaný.

autor

obsah | Slovenská republika