Väčšina ľudí nechce predčasné voľby

Predčasné voľby by v súčasnosti privítalo 39,4 percenta Slovákov, dovládnutie koalície do konca riadneho volebného obdobia 59,2 percenta občanov SR. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu verejnej mienky, ktorý zisťoval názory na riešenie vládnej krízy a hodnotenie riešenia situácie s ANO.

Hoci si občania želajú skôr dovládnutie ako predčasné voľby v pomere šesť ku štyrom, názory na to, ako by malo fungovanie vyzerať, sa výrazne líšia. Najväčšiu skupinu s rovnakým názorom tak tvoria občania, ktorí si želajú predčasné voľby.

Dovládnutie s podporou nezávislých poslancov chce 21,5 percenta Slovákov, širšiu rekonštrukciu vlády vrátane výmeny premiéra očakáva 19,3 percenta, čiastočnú rekonštrukciu vlády bez výmeny premiéra 12,2 percenta respondentov a dovládnutie vlády pomocou vyhlášok a nariadení 6,2 percenta občanov. Koalícia podľa slovenských občanov zvládla riešenie septembrovej krízy s ANO na známku tri mínus. Medzi najprísnejších v hodnotení patrili voliči KSS s priemernou známkou 4,2. Voliči ĽS-HZDS hodnotili zvládnutie a riešenie krízy koalíciou známkou 4, priaznivci Smeru-SD známkou 3,8, sympatizanti strán SNS a ANO zhodne známkou 3,7, potenciálni voliči SF a SZS zhodne známkou 3,5 a elektorát HZD známkou 3,3. Pozitívnejšie hodnotili prístup koalície voliči SDKÚ s priemernou známkou 2,6, voliči KDH so známkou 2,9 a sympatizanti SMK známkou 3,2.

TASR

obsah | Slovenská republika