Pri obsadzovaní postov v únii sú Slováci málo úspešní

Slovensko dosiaľ obsadilo len približne 60 percent z vyčlenených postov euroúradníkov v inštitúciách Európskej únie.

"V tomto sme málo úspešní," hovorí vicepremiér Pál Csáky. Podľa neho táto oblasť nie je len problémom Slovenska, ale aj ďalších nových členov únie. Dôvod nižšej úspešnosti slovenských záujemcov Csáky vidí aj v nepripravenosti na špeciálnu metodiku výberových konaní, ktoré organizuje nezávislý Európsky úrad pre výber personálu.

Uchádzačom o europosty má pomôcť školiaci kurz, ktorý bude od 9. mája do 9. júna pod vedením odborníkov zo štrasburského Centra európskych štúdií. Určený je pre záujemcov hovoriacich po francúzsky, ktorí si chcú zlepšiť znalosti o fungovaní európskych inštitúcií a prakticky sa oboznámiť s procedúrou konkurzov.

Záujemcovia o školiaci kurz sa môžu prihlásiť vo Francúzskom inštitúte v Bratislave, prípadne cez webovú stránku Úradu vlády do 29. apríla. Poplatok za zápis a školné na celý vzdelávací cyklus je 15-tisíc korún za osobu.

Zo Slovákov je v štruktúrach úradníkov únie zatiaľ najvyššie sekčná riaditeľka na generálnom riaditeľstve Európskej komisie pre regionálnu politiku Katarína Mathernová.

SME

obsah | Slovenská republika