Poslanci si rozdeľovali miesta v orgánoch EÚ a NATO

Vedúcim stálej delegácie pozorovateľov v Európskom parlamente sa stal Ján Figeľ (KDH). Za ďalšieho pozorovateľa poslanci zvolili Viliama Vetešku (HZDS).

Rozhodli tiež o tom, že členom zhromaždenia Západoeurópskej únie bude Jozef Mikuš (SDKÚ) a náhradníkmi Milan Urbáni (HZDS), Jozef Burian (Smer), Iveta Henzélyová (ANO), Karol Ondriaš (KSS) a Jána Mikolaja (KNP). Piatym členom delegácie v Parlamentnom zhromaždení NATO sa stal Iván Farkas (SMK). Poslanci v tajných voľbách ešte rozhodujú o tom, kto sa stane 14. pozorovateľom v EP. Vzhľadom na to, že nedošlo k dohode medzi poslaneckými klubmi, bude sa rozhodovať medzi tromi kandidátmi - Annou Záborskou (KDH), Borisom Zalom (Smer) a Milanom Urbánim (HZDS).

K prehodnoteniu zloženia a štatútu spomínaných parlamentných delegácií došlo v súvislosti s prístupovým procesom SR do Európskej únie a NATO.

V tajných voľbách tiež posudzujú kandidatúru Jána Langoša za predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa. Za členov správnej rady poslanecké ANO navrhlo Ľubomíra Hallona, HZDS Mauríciusa Korčoka, SDKÚ Lenku Lubušskú, Smer Slavomíra Micháleka, SMK Lászlóa Öllösa a Klub nezávislých poslancov (KNP) Jána Volného. Za členov dozornej rady sú navrhnutí štyria kandidáti: Irena Dudášová (KNP), Iveta Hurná (SDKÚ), Karol Jurík (HZDS) a László Kovács (SMK).

Podmienky nesplnil Viliam Ciklamíni, ktorého navrhla za člena dozornej rady Konfederácia evidovaných politických odporcov komunistického normalizačného režimu v Československu. Svoju bezúhonnosť nepreukázali výpisom z registra trestov Mária Andrejčáková a Patrik Fuzák, ktorých za členov správnej rady navrhla KSS.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika