Slovensko spomínajú v českej kampani

Slovensko ako negatívny i pozitívny príklad stále častejšie používajú českí politici, ktorí sa pripravujú na júnové parlamentné voľby, podobne ako slovenskí.

Vyššia nezamestnanosť, nižšie mzdy a rovná daň u východného suseda patria medzi pravidelný "arzenál" sociálnodemokratického premiéra Jiřího Paroubka.

"Pokiaľ niekto chce smerovať na Slovensko, (...) pokiaľ pôjdete touto cestou s ODS, tak je to na 70 percent našej priemernej mzdy," tvrdil premiér v stredu v debate Českej televízie. "V okolitých krajinách, ako je Slovensko, je nezamestnanosť dvojnásobná," vysvetľoval.

Podobný argument využíva aj Paroubkov minister financií a podpredseda ČSSD Bohumil Sobotka. Zavedenie rovnej dane podľa neho prinieslo iba "zbytočné zdraženie životných potrieb", a naopak znížila sa konkurencieschopnosť.

Slovenskom operujú v predvolebných debatách aj českí komunisti. "Chcel by som pripomenúť prípad Slovenska, kde sa zavedením určitých daňových výhod zdvojnásobila nezamestnanosť a zhoršila životná úroveň," odkázal v stredu pravici komunistický poslanec Josef Šenfeld.

Česká pravica, naopak, slovenský príklad chváli. Šéf ODS Mirek Topolánek v jednom z nedávnych rozhovorov povedal, že mu je smutno, keď sa pozerá na Slovensko a vidí, že tam pribúdajú podnikatelia a investície, zatiaľ čo v Česku je to naopak. Mikuláša Dzurindu označuje za "kamaráta".

"Je veľmi časté, že si firmy utekajú zakladať svoje sídla na Slovensko. Už nie je potrebné zakladať niekde na Cypre alebo podobne, pretože na Slovensku dnes majú oveľa priehľadnejší a efektívnejší daňový systém," tvrdil minulý týždeň v diskusii jeden z volebných lídrov ODS Petr Gandalovič. Práve ODS chce zaviesť rovnú daň z príjmov, od myšlienky jednotnej sadzby DPH už strana ustúpila.

Český príklad na Slovensku nezaznieva až tak často. O pozitívach hovorí najmä predseda Smeru Robert Fico, ktorý sa chystá spolupracovať s Paroubkom vo volebnej kampani. Podľa šéfa Smeru sú české ekonomické ukazovatele priaznivejšie než slovenské a ČSSD ukazuje, že jej politika je životaschopnejšia a úspešnejšia ako Dzurindova. "Česká republika ukazuje, že sa taký istý ekonomický rast dá dosiahnuť, aj keď rešpektujeme solidaritu ako základný princíp správania sociálnych demokratov," porovnával pred týždňom krajiny v rozhovore pre Lidové noviny. Negatívne príklady z Česka sa na Slovensku príliš nepoužívajú a nepatria do obvyklého arzenálu slovenskej pravice.

Analytici: Porovnávanie Česka a Slovenska zaberá

Politológ Miroslav Kusý si myslí, že porovnávanie oboch krajín je pre voličov zrozumiteľné, a preto na nich pôsobí. "Má to vplyv a práve preto sa to používa," povedal. Podľa Kusého sa ľudia z oboch štátov do istej miery navzájom kontrolujú a pamätajú si aj časy, keď Slovensko v porovnaní so západným susedom ťahalo výrazne za kratší koniec. "Stále si porovnávame platy, životnú úroveň. To všetko hrá dôležitú úlohu - omnoho väčšiu, ako keby to bolo voči Rakúšanom alebo iným."

Podobný názor má aj český sociológ Ivan Gabal. Povedal, že pre Slovákov bolo Česko istý čas "výrazným horizontom", a tak ho vnímala verejnosť i časť politikov. Teraz však slovenská skúsenosť prináša dôležité porovnanie pre niektoré návrhy českých politikov, myslí si Gabal. Medzi niektorými slovenskými a českými stranami sa navyše objavilo "politické párovanie".

MIROSLAV KERN

obsah | Slovenská republika