Výročie Slovenskej republiky si pripomenuli politici i cirkev

Slovenská republika si včera pripomenula desiate výročie svojej samostatnosti. Ústavní činitelia si jubileum uctili na slávnostnom zasadnutí Národnej rady SR, cirkevní hodnostári venovali výročiu sväté omše. Predseda NR SR Pavol Hrušovský na schôdzi parlamentu označil vznik SR spolu s Novembrom 1989 a integráciou do NATO a EÚ za tri kľúčové okamihy našich novodobých dejín. Vyzdvihol, že uplynulých desať rokov sa podarilo zabezpečiť pre SR vnútornú stabilitu.

V prejave spomenul aj niekoľko historických momentov. ‚‚Je naším prianím vyrovnať sa aj s otvorenými otázkami slovensko-maďarskej histórie,'' vyhlásil. Pripomenul aj obdobie komunizmu, ktoré na tvári Slovenska zanechalo ‚‚hlbokú jazvu, ktorá sa bude hojiť ešte dlhé roky a nikdy úplne nezmizne''. Práve táto pasáž zrejme spôsobila, že poslanci za KSS sa po jeho prejave zdržali potlesku.

Metropolita bratislavsko-trnavskej arcidiecézy Ján Sokol, ktorý celebroval omšu v bratislavskej Konkatedrále sv. Martina, označil vznik SR za Boží dar. Poukázal na potrebu zdravého národného a náboženského sebavedomia. ‚‚Štát je úloha, nie cieľ. Národu nestačí k plnému životu len samostatná sloboda a štát, slobodu je potrebné napĺňať pravdou,'' upozornil kardinál Ján Chryzostom Korec počas včerajšej omše v Bazilike sv. Emeráma na Nitrianskom hrade. V kázni však poukázal aj na negatíva doby. "Bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú. Nerobíme všetko, aby sme chudobným účinne pomáhali, máme ťažkosti so školstvom," konštatoval Korec.

Výročiu vzniku SR venoval časť svojho novoročného prejavu aj prezident SR Rudolf Schuster. Povedal, že Slovákom často chýba vlastenectvo. ‚‚Akoby v histórii nášho národa a národností žijúcich s nami nepretieklo mnoho krvi, nebolo veľa vzdoru a utrpenia na to, aby sme si svoju štát- nosť dokázali naozaj vážiť,'' podotkol prezident.

JÁN BORČIN, NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika