Na slovenskú policajtku Jordánci trúbili

"Jeden zo študentov mi hneď na začiatku povedal, že nenávidí ženy a že jemu žena nikdy nebude diktovať. Po kurze prišiel za mnou a pobozkal mi ruku. Musel to zrejme vidieť niekde vo filme, pretože tam to neexistuje." Takto opisuje svoje zážitky z výcviku novej generácie irackých policajtov kapitánka Silvia Slobodová. V jordánskom školiacom centre neďaleko Ammánu, ktoré prevádzkujú USA a Veľká Británia v rámci projektu Iracká sloboda, strávila spolu s majorom Eduardom Olekšákom sedem mesiacov.

Obaja priznávajú, že 8-týždňový výcvik irackých mužov na demokratov nezmení. Podľa Slobodovej je však pokrok aj to, keď si len uvedomia, že sa dá žiť inak. V stredisku ich učili, čo sú ľudské práva a ako by mala fungovať polícia.

"Dlho som si nemohla zvyknúť, že ako žena som tam ničím. Neskôr som sa prispôsobila, ale po tých siedmich mesiacoch som toho už aj tak mala dosť a potrebovala som vypadnúť," pokračuje v rozprávaní mladá slovenská policajtka, ktorá za prvých pár týždňov v Jordánsku zhodila 9 kíl.

Na prechádzku ulicami Ammánu Slobodová nespomína rada. "Muži stále pokrikovali, šoféri trúbili. Veľmi ma to urážalo. Študenti v kempe si niečo také nedovolili. Tí si ma len každú chvíľu fotili," dodala už s úsmevom.

(bum), PRAVDA

obsah | Slovenská republika