Slovensko prichádza o poklady

Hľadačov historických pokladov na Slovensku pribúda. Zákon prijatý pred piatimi rokmi síce sprísnil postihy za nepovolené vyhľadávanie pomocou detektorov kovov, rabovači pamiatkových lokalít však rýchlo našli cestičky medzi jeho paragrafmi. Podľa odborníkov vzrástlo najmä vykrádanie nálezísk s hromadným výskytom keltských mincí.

V rakúskom alebo nemeckom aukčnom dome možno dnes kúpiť originálnu keltskú mincu za 500 až 1 500 euro. Mnohé z tých, čo sa tam ponúkajú, ležali donedávna pod zemou na slovenských hradiskách. Pritom nálezcovia sú podľa zákona povinní nahlásiť, čo objavili a odovzdať to múzeu alebo archeológom. Čaká však ich len odmena do výšky 10 percent z kultúrno-historickej hodnoty predmetu. Nálezné určí odborný posudok. Niektorí archeológovia navrhujú zvýšiť nálezné na tretinu hodnoty objaveného pokladu. "To sotva pomôže, pre detektoristov aj potom bude výhodnejšie predať nález aukčnému domu v zahraničí," namieta popredná znalkyňa keltskej kultúry Eva Kolníkova z Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Pred dvoma rokmi sa ústav pokúšal zastaviť jeden predaj keltských mincí zo Slovenska vo Viedni. Niektoré zahraničné starožitníctva totiž uvádzajú v svojich ponukových katalógoch aj náleziská. Hoci sa na operácii zúčastnil aj Interpol, mince nakoniec skončili v jednej švajčiarskej zbierke. Podľa Kolníkovej dnes už väčšinu mincových pokladov na Slovensku objavujú amatéri - detektoristi, a nie profesionálni archeológovia. "Majú veľmi výkonné detekčné zariadenia, ktoré si náš ústav nemôže dovoliť," vysvetľuje Kolníkova. Takéto detektory stoja podľa cenníkov zverejňovaných na internete vyše 100-tisíc korún.

Práve toľko, rovných 100-tisíc korún pokuty, môže uložiť krajský pamiatkový úrad každému, kto bez povolenia vyhľadáva hnuteľné archeologické nálezy a vykonáva ich zber. Ak sa vec posúdi ako trestný čin, hrozí páchateľovi trest odňatia slobody až do výšky päť rokov. Na Slovensku je však známy jediný prípad, keď detektorista skončil pred súdom. Išlo o bývalého predsedu občianskeho združenia Asociácia hľadačov SR so sídlom v Prešove. Vtedy vznikol aj jediný policajný tím, ktorý sa špecializoval na detektoristov, medzitým však zanikol. "Odvtedy sme nedostali nijaký ďalší podnet podobného druhu," konštatuje Iveta Kodoňová z Pamiatkovej inšpekcie Ministerstva kultúry.

Všeobecne sa však vie, že nepovolené vyhľadávanie historických pokladov pokračuje v ešte väčšom rozsahu. Ale detektoristu treba prichytiť s nálezom, aby ho bolo možné usvedčiť. "Ak ho aj prichytia s detektorom, začne tvrdiť, že hľadá svoj snubný prsteň, ktorý niekde tam, na hradisku, pred časom stratil," hovorí Kolníková. Niektoré obce na severe Slovenska, v katastri ktorých sa nachádzajú známe archeologické náleziska, už začínajú spolupracovať s vedcami a hlásia pohyb podozrivých osôb. Niekedy spolupracuje aj zahraničie. Pred pol rokom sa ozval jednému slovenskému múzeu majiteľ pražského starožitníctva a oznámil, že mu skupina mladíkov chce odpredať keltské mince z východoslovenského náleziska. Prípad vyšetruje polícia.

Stane sa, že hromadný nález vzácnych mincí odkúpi od detektoristu finančná inštitúcia, aby tak zabránila jeho odpredajú do zahraničia alebo súkromnej zbierky. Pred časom sa jeden takýto mincový poklad zo severoslovenského keltského náleziska podarilo dostať do nákupnej komisie NBS. Dnes ho vystavujú v kremnickom múzeu. Podľa archeológov však ide o výnimočné prípady. "Väčšina nálezov detektoristov mizne kdesi v nenávratne," uzatvára Kolníková.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika