Ako v skutočnosti uspeli politické strany

Okrem Mečiarovho HZDS bude v regionálnej samospráve na Slovensku rozhodovať najmä Bugárova Strana maďarskej koalície.

Od sobotných volieb je na úrovni regiónov druhou najsilnejšou stranou. Jej politici získali celkovo 84 poslaneckých kresiel v ôsmich krajských parlamentoch. SMK v Košickom kraji dokonca zabezpečila víťazstvo koalícii s SDKÚ a Smeru. Z 24 poslaneckých mandátov, ktoré toto víťazné zoskupenie získalo, až 18 patrí Bugárovým ľuďom.

V Nitrianskom kraji SMK ovládla 31 kresiel z 52-členného parlamentu. V tomto, ale aj v Trnavskom kraji chce Bugár navyše s pomocou časti vládnej koalície v druhom kole získať miesto predsedu kraja. "Teraz závisí od KDH a SDKÚ, či podporia nášho kandidáta, my zasa ich nominanta môžeme podporiť v Banskobystrickom a Košickom kraji, " vyhlásil jeden z politikov SMK. Rozhodujúce miesto v regionálnej samospráve si zabezpečilo Mečiarovo HZDS, ktoré podľa výpočtov Pravdy disponuje 144 kreslami z celkových 401 kresiel v ôsmich regionálnych parlamentoch, čo je 36 percent. Spolu s koaličnými partnermi Smerom a SOP ovládlo 191 poslaneckých kresiel a zvíťazilo v piatich krajoch. "Ukázalo sa, že čím stabilnejšia a väčšia strana, tým úspešnejšia, čo je prípad HZDS a SMK, " uviedol sociológ Ján Bunčák. Podľa neho tieto voľby ukázali, že dochádza k celkovej prestavbe fungovania politického systému.

"Ak by malé strany, ktoré v sobotných voľbách neobstáli ani v koalíciách s inými, kandidovali samostatne, získali by ešte menej kresiel," povedal riaditeľ agentúry MVK Pavel Haulík. Trojicu úspešných strán uzatvára Kresťanskodemokratické hnutie s 35 poslaneckými mandátmi. Za nimi je Ficov Smer, ktorý má 29 svojich poslancov. Až na piatom mieste je Dzurindova SDKÚ s 28 poslancami. Premiérova strana obstála najlepšie v Bratislavskom kraji, kde kandidovala vo víťaznej koalícii s KDH, ANO a SMK. Zo 40 poslancov má Dzurinda 15 poslancov, v štyroch krajoch - Trnavskom, Žilinskom, Trenčianskom a Nitrianskom však nemá ani jediného svojho poslanca. KDH má napríklad v Žiline ôsmich a v Trnave dvoch. SDĽ má v samosprávnych krajoch celkovo 25 poslancov. Najviac, teda osem, v Košickom kraji, v troch krajoch - Bratislavskom, Trenčianskom a Trnavskom - nemá ani jedného politika. "Voľby v prípade SDĽ ukázali, že padol mýtus o veľkej regionálnej strane. Z SDĽ sa stala bočná mizerná stranička." "Ľavičiari by neobstáli tak zle, keby v krajoch kandidovali so silným koaličným partnerom," konštatoval sociológ Stanislav Buchta.

Ruskova ANO má celkovo trinásť poslancov, Slotova Pravá SNS troch, a to v Žilinskom kraji, Malíkovej SNS dvoch, jedného v Prešove a druhého v Nitre.

(ns), (gk), PRAVDA

obsah | Slovenská republika