SR dostáva o 30 percent menej plynu

Dodávky ruského plynu na Slovensko klesli v pondelok o 30 percent. Slovenský plynárenský priemysel tvrdí, že situáciu dokáže zvládnuť.

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zaznamenal v pondelok zníženie dodávok ruského plynu na Slovensko o 30 percent.

"Napriek tomu však vieme uspokojiť odberateľov tak, aby to nepocítili," skonštatovala hovorkyňa podniku Dana Kršáková.. Slovensko má podľa nej v súlade s požiadavkami Európskej únie zásoby plynu na úrovni 30 percent jeho ročnej spotreby. Ak budú počas tejto zimy priemerné teploty na Slovensku na úrovni minulých rokov, tak SPP aj pri zhoršenom režime dodávok plynu z Ruska "vie požiadavky odberateľov vykryť".

Minister hospodárstva Jirko Malchárek zvolal na utorok mimoriadnu poradu o znížených dodávkach plynu z Ruska. "Na porade sa má analyzovať stav a možné dopady z prípadných dlhodobejšie znížených dodávok plynu, napriek tomu, že tento scenár je málo pravdepodobný," skonštatoval hovorca minsiterstva hospodárstva Robert Beňo. Ako ďalej uviedol, v súčasnosti nie je na Slovensku žiadny dôvod na nervozitu. "Dodávky plynu síce v pondelok klesli asi o 30 percent, ale ani to nie je dôvod na znepokojenie," povedal. Minister hospodárstva podľa jeho hovorcu zároveň požiadal svojich kolegov z členských krajín V4, aby spoločne vyzvali Rusko a Ukrajinu k nájdeniu spoločnej dohody.

Najviac pocítili spor medzi Ukrajinou a Ruskom o ceny plynu Maďari, kde klesli dodávky až o 40 percent. Problémy s dodávkami hlási aj Rakúsko. Česká republika tvrdí, že dostáva to, čo má.

SITA

obsah | Slovenská republika