Našli pec z 15. storočia

Archeológovia sa potešili unikátnemu nálezu. Priamo v centre Prešova, na Hlavnej ulici, sa podarilo odkryť hrnčiarsku pec z 15. storočia.

Pomerne zachovaná pec sa našla pri zemných prácach súvisiacich s rekonštrukciou domu. Má oválny tvar a zo stredu do dvoch strán vychádzajú akési čeľuste. Časť pece bola zasadená do zeme. Vtedajší hrnčiari ju prikrývali kupolou s otvorom uprostred a cez čeľuste dnu vháňali horúci vzduch. Päť storočí sa na pec postupne navršovala zemina a teraz sa nachádzala asi pol metra pod povrchom.

Podľa archeológov je šťastím, že pec bola umiestnená v strede múra, ktorý tam pravdepodobne postavili po tom, ako zanikla hrnčiarska dielňa. Múr totiž oddeľoval dve susediace parcely, a tak sa tam stovky rokov nerobili žiadne zemné úpravy. "V Prešove ide o úplnú raritu. V Bardejove či Košiciach sa už podobné objavy vyskytli, ale nikdy nie priamo v centre," vysvetľuje Peter Harčár z prešovského pamiatkového úradu. Podľa neho totiž už v 15. storočí platili bezpečnostné opatrenia a remeslá, pri ktorých sa narábalo s otvoreným ohňom, nesmeli prevádzkovať v strede mesta.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika