Záujem o pálenie na Slovensku klesá

Prevádzkovatelia pestovateľských páleníc očakávajú v tejto sezóne ďalší pokles záujmu o svoje služby. Väčšina z nich odkladá začiatok sezóny až na koniec septembra.

Výnimkou bude pravdepodobne juhozápad Slovenska, kde veľká úroda ovocia, najmä marhúľ, záujem o pálenie prechodne zvýši. Vyplýva to z ankety medzi prevádzkovateľmi niektorých páleníc.

Príčinou zníženého záujmu v posledných rokoch je vraj rastúca cena. Vypálenie litra 50-percentnej slivovice stojí od 105 do 150 korún, z ktorých si 70 korún zoberie štát. Nižšie ceny ponúkajú najmä pálenice, do ktorých si musia záujemcovia priniesť okrem ovocného kvasu aj drevo na kúrenie.

Až koncom septembra sa chystá spustiť pálenicu aj Július Šimo z Divína pri Lučenci. "Záujem ľudí je rok od roku slabší," povedal Šimo, ktorý sa pálením zaoberá už dvadsať rokov. Poradovníky sú minulosťou, v posledných rokoch vypália v Divíne pálenku aj v sezóne do dvoch dní.

Množstvo vypáleného alkoholu sa v tomto roku pravdepodobne zvýši na juhozápade Slovenska. Príčinou je úroda letného ovocia, najmä marhúľ. "Po niekoľkých rokoch, kedy produkcia pestovateľských páleníc klesala, vypálime tento rok viacej," povedal majiteľ pálenice v Bernolákove Peter Guldan. Zároveň dodal, že to je výnimka a dlhodobo množstvo oficiálne vypáleného alkoholu klesá. Podľa Guldana predstavuje pokles produkcie na Slovensku ročne asi 25 percent. Podľa údajov colného riaditeľstva sa na Slovensku vypálilo v roku 2005 takmer milión litrov čistého alkoholu, za prvý polrok 2006 to bolo už iba 275.884 litrov.

Podľa predsedu Združenia páleníc na Slovensku Jozefa Beňu ľudia stále viac hľadajú možnosti, ako ušetriť peniaze za vysokú spotrebnú daň z liehu. Tá sa na Slovensku začiatkom tohto roku opäť zvýšila. "Za vypálený liter čistého alkoholu štát zinkasuje takmer 142 korún, v minulom roku to bolo 125 korún," pripomenul Beňo.

Prevádzkovatelia páleníc odhadujú, že na Slovensku okrem 123 oficiálnych pestovateľských páleníc je okolo 15.000 domácich destilačných zariadení. "Presunom pálenia do čiernych páleníc štát neprichádza iba o príjem z dane, ale hrozí aj poškodenie zdravia ľudí, ktorí takúto pálenku konzumujú," myslí si Beňo. Okrem známeho metylalkoholu môže domáci destilát obsahovať aj iné nebezpečné látky ako kyseliny maslovú a mravčiu a ťažké alkoholy, ktoré profesionálne pálenice dokážu oddeliť.

Zvýšiť záujem o spracovanie ovocného kvasu v oficiálnych zariadeniach by podľa Beňa mohla zmena zákona a zavedenie určitého množstva alkoholu na osobu, ktoré by štát nezdanil. Podobne pristupujú k páleniu alkoholu v susednom Rakúsku, kde je síce spotrebná daň vyššia, ale na člena domácnosti sa nezdaňujú tri litre čistého liehu ročne.

ČTK

obsah | Slovenská republika