Na vznik Československa zaspomínali v Bratislave dve stovky ľudí

Slováci pravdepodobne nebudú v dohľadnom čase oslavovať vznik Československa štátnym sviatkom tak, ako je to v súčasnosti v Česku. Tvrdia to organizátori spomienkového stretnutia, ktorým si asi dve stovky ľudí pripomenuli vznik spoločného štátu Čechov a Slovákov v roku 1918. Akcia v Bratislave bola jedinou na Slovensku, na ktorej sa na Československo spomínalo.

"Keď sa pozriem na súčasné zloženie slovenského parlamentu, nie som veľmi optimistický v tom, že by sa mohol 28. október schváliť za štátny sviatok," povedal moderátor spomienkového stretnutia Ondrej Dostál z mimoparlamentnej Občianskej konzervatívnej strany. Narážal tým na silné postavenie Slovenskej národnej strany (SNS) a Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko, ktoré stáli pri rozdelení Československa v roku 1993.

Priechodnejšou sa mu zdá snaha, aby bolo niektoré z bratislavských námestí alebo ulíc pomenované po prvom československom prezidentovi Tomášovi Garriguovi Masarykovi. Aj táto myšlienka však má odporcov. Napríklad proti tomu, aby Masarykovo meno niesla časť dunajského nábrežia, protestoval vo štvrtok predseda SNS Ján Slota s odôvodnením, že Masaryk vraj neuznával Slovákov.

Predseda Slovenskej komory Československého výboru Michal Petrovič naopak oponuje, že ak by po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918 nevzniklo Československo, málopočetné Slovensko by len ťažko dokázalo vzdorovať tlaku okolitých krajín. "Chceme, aby sa o tom dozvedeli aj mladí ľudia a aby sa oslabili vyhlásenia, že nám Česi vládli a potláčali nás," povedal Petrovič. Pripomenul, že aj v Bratislave žilo začiatkom 20. storočia podstatne viac Maďarov a Nemcov než Slovákov, a bez Československa by sa pravdepodobne nikdy nestala hlavným mestom Slovenska.

Český spolok na Slovensku si výročie Československa pripomenul aj pred niekoľkými týždňami spomienkovým stretnutím v lesoch neďaleko Banskej Štiavnice. Pri jednej zo studničiek totiž voľakedy odpočíval vtedajší prezident Masaryk. Pamätnú tabuľu československým vojakom - legionárom mali v sobotu odhaliť aj v Nových Zámkoch, ale napokon to organizátori nestihli. Repliku tabule preto ukázali na stretnutí v Bratislave.

ČTK

obsah | Slovenská republika