Oslavy 60. výročia konca 2. svetovej vojny zakončili salvy a ohňostroj

Delostrelecké salvy a ohňostroj z Bratislavského hradu v nedelu 8. 5. o 21. hodine ukončili ústredné oslavy 60. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a Dňa víťazstva nad fašizmom.

Najvyšší ústavní činitelia a poslanci parlamentu si položením vencov prišli uctiť takmer 7000 padlých vojakov Sovietskej armády pochovaných na Slavíne. Prezident SR Ivan Gašparovič v príhovore odsúdil nielen krvavé udalosti vojny ale aj ideológiu nacizmu. "Je zarážajúce, že sa to stalo v 20. storočí. Dokazuje to, že ani vyspelá ľudská spoločnosť nie je imúnna voči rasizmu a xenofóbii a že stačí málo, aby si vydobyli svoj priestor," povedal Gašparovič.

Premiér Mikuláš Dzurinda konštatoval, že napriek ďalšiemu totalitnému režimu, ktorý časť Európy musela "preskákať" po 2. svetovej vojne, by porážka fašizmu mala byť trvalým mementom. "Malo by ísť o upozornenie pre ľudstvo, aby sa už nikdy takýto režim a ideológia nemohli uplatniť," povedal predseda vlády.

Pri príležitosti výročia ukončenia najkrvavejšej vojny prezident Gašparovič dnes vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža III. triedy bojového letca 81-ročného generálmajora vo výslužbe Ivana Schwarza. Prezident taktiež vymenoval a povýšil do generálskych hodností siedmich profesionálnych vojakov, vrátane náčelníka generálneho štábu Ozbrojených síl SR Ľubomíra Bulíka. Policajným generálom sa stal riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Ján Packa.

Minister obrany Juraj Liška odovzdal pamätné medaily 80 predstaviteľom domáceho a zahraničného odboja, vrátane veteránom z Českej republiky, Francúzska, Ruska, Rumunska a Poľska.

Oslavy sa uskutočnili aj na Hviezdoslavovom námestí programom pre verejnosť. Stovky divákov prišli sledovať prelety formácií bojových vrtuľníkov a Albatrosov a ďalšie atrakcie. Minister Liška tu od príslušníkov ozbrojených síl prevzal Štafetu vďaky a víťazstva, ktorá sa v stredu začala na Dukle a následne prešla 240 mestami a obcami Slovenska.

Súčasťou programu osláv bola aj konferencia s názvom Koniec 2. svetovej vojny po 60. rokoch. Na potrebe prekonávania deformácií historického vedomia v strednej Európe sa tu zhodli historici a politológovia zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Poľska.

V Slovenskej filharmónii odznel koncert - omša za zosnulých Rekviem od Giuseppe Verdiho. Na prípravu osláv vláda vyčlenila 7,4 milióna korún.

(mp)

obsah | Slovenská republika