Unikátna operácia chrbtice cez hrudník

Jedinečnú operáciu vykonali včera žilinskí a českí ortopédi v žilinskej nemocnici. Po prvýkrát na Slovensku operovali skoliózu cez hrudník. Celý zákrok trval štyri hodiny a podrobila sa mu Monika Žáčiková (14) z Trenčína.

Skolióza je vychýlenie chrbtice vo viacerých rovinách a postihuje dieťa v období rastu a zhoršuje sa v puberte. Operácie cez chrbát vykonávajú u nás len Prvá ortopedická klinika v Bratislave a žilinská nemocnica. Operáciu spredu cez hrudník vykonali slovenskí lekári v žilinskej nemocnici po prvýkrát a podieľali sa na nej aj odborníci z Brna-Bohuníc. "Do stavcov chrbtice sa voperuje implantát, pomocou ktorého sa zakrivená chrbtica napraví. Zákrok spredu má pre dieťa viac výhod s rovnakým efektom ako zozadu. Do tela sa totiž vkladá kratší implantát a je aj menšia strata krvi počas operácie," povedal primár detskej ortopédie v Žiline Juraj Popluhár.

Po zákroku ostáva dieťa dva dni na lôžku a potom sa už musí postaviť na nohy a postupne absolvovať rehabilitácie. Podľa matky malej pacientky Emílie Žáčikovej jej dcéra spočiatku nemala žiadne problémy: "V detstve sa na nič nesťažovala, nič ju nebolelo. Až keď postupne dospievala, jedno rameno mala vyššie ako druhé a zle sa jej dýchalo." Preto dúfa, že táto operácia bude úspešná. Krátko po zákroku sa Monika cítila veľmi dobre, iba bola ešte slabá.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika