Ľudí za nútené práce vo vojsku neodškodnia

Bývalých príslušníkov vojenských táborov nútených prác - pomocných technických práporov takzvaných pétepákov finančne neodškodnia v tomto ani v najbližších rokoch. Podľa ministerstva financií by vyplatenie odškodného malo nepriaznivý vplyv na štátny rozpočet.

Z pôvodného počtu sedemtisíc bývalých príslušníkov vojenských táborov nútených prác - pomocných technických práporov ich žije už len asi 2 200. Za každý odpracovaný mesiac mali byť odškodnení sumou 2 500 korún, pričom celková suma odškodného na jedného "pétepáka" nemala prekročiť 60-tisíc. Spolu išlo o sumu asi 100 miliónov. Návrh zákona podpísal v marci minulého roka minister obrany. Pre zamietavé stanovisko ministerstva financií sa však nedostal ani do Legislatívnej rady vlády.

"Z obetí totalitného režimu sme neboli odškodnení už len my. Cítime morálnu krivdu, že sa na nás zabudlo," povedal Ladislav Bartek, predseda Slovenského zväzu bývalých príslušníkov táborov nútených a pomocných prác. Po zamietavom stanovisku ministerstva financií zväz oslovil predsedu vlády, Národnej rady, zainteresovaných ministrov i poslanecké kluby. Chce, aby sa otázka odškod-nenia jeho členov opäť otvorila.

(ur), PRAVDA

obsah | Slovenská republika