Rodiny Slovákov po katastrofe odškodnia

Rodiny dvoch Slovákov, ktorí zahynuli 28. januára v poľských Katoviciach v troskách zrútenej strechy budovy, v ktorej bola výstava poštových holubov, dostanú finančné odškodnenie. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky Juraj Tomaga.

Rezort zahraničných vecí SR zatiaľ nepozná konkrétnu výšku odškodnenia. Tá by však mala byť podobná ako pre rodiny troch Čechov, ktorí pri tragédii tiež zahynuli. Ako uviedol generálny konzul Českej republiky v Poľskej republike so sídlom v Katoviciach Jozef Byrtus, ktorý jedného z dvoch zabitých Slovákov pod zrútenou strechou výstaviska sám našiel, české rodiny dostanú odškodné 250-tisíc českých korún. Pri tragédii v Katoviciach zahynulo 65 ľudí a viac ako 150 bolo zranených.

Josef Byrtus povedal, že výška odškodnenia pre rodiny českých obetí katovického nešťastia je známa už vyše dvoch týždňov. Pripomenul, že hneď po nešťastí kontaktoval poisťovaciu spoločnosť Allianz a poskytol jej kontaktné údaje rodinných príslušníkov troch Čechov, ktorí pri katastrofe zahynuli. Generálny konzulát má podľa Byrtusa pri vybavovaní takejto agendy iné právomoci ako veľvyslanectvo, ktoré musí najprv kontaktovať ministerstvo zahraničných vecí krajiny, v ktorej sa nešťastie stalo.

Generálny konzulát sa môže priamo obrátiť na poisťovňu, banku alebo inú inštitúciu, ktorá otázky odškodného pri katastrofách rieši. Slovensko má svoj Generálny konzulát v Krakove. Generálny konzul Ivan Horský povedal, že problémy v súvislosti s odškodnením rodín obetí katovickej tragédie rieši konzulárne oddelenie Veľvyslanectva SR v Poľsku. Veľvyslanectvo komunikuje s Ministerstvom zahraničných vecí PR, ktoré si od neho vyžiadalo informácie o rodinných príslušníkoch dvoch Slovákov, ktorí v Katoviciach zahynuli.

Za katovickú tragédiu je zodpovedná spoločnosť Medzinárodné katovické trhy, ktorej budova výstaviska patrila. Odškodné v celkovej hodnote takmer 50 miliónov korún zaplatí zo svojho poistného. Okolo 45 % tejto sumy dostanú rodiny obetí, 50 % rodiny ťažko zranených a 5% pôjde na konto rodín, ktorých príbuzní sa pri tragédii zranili ľahko. Pri nešťastí sa zranili aj dvaja Slováci.

SITA

obsah | Slovenská republika