Odškodňovanie slovenských obetí nacizmu sa končí

Odškodňovanie slovenských obetí nacistického režimu z nemeckého programu kompenzácií sa tento rok končí.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uznala viac ako 700 žiadostí o odškodnenie slovenských občanov.

Ľuďom, ktorí počas druhej svetovej vojny museli podstúpiť medicínske experimenty, otrocké a nútené práce a podrobiť sa arizácii, v súčasnosti IOM posiela druhú splátku z celkovej kompenzácie, čiže 1022 až 7669 eur na jednu osobu podľa druhu poškodenia.

Morálna a finančná satisfakcia smeruje aj k obetiam nacistickej perzekúcie - Rómom, Svedkom Jehovovým, fyzicky a mentálne postihnutým alebo homosexuálom. IOM bude postihnutých v rámci programov Vyrovnanie so švajčiarskymi bankami - Program pre obete holokaustu a Humanitárne a sociálne programy postupne odškodňovať do konca roku 2006.

Na Slovensku IOM uskutočnilo tri veľké humanitárne projekty prostredníctvom lokálnych partnerov: Mosty pre Rómov, ETP Slovensko Centrum pre udržateľný rozvoj a Človek v ohrození. Počet príjemcov - Rómov, ktorí prežili holokaust - sa čoskoro priblíži k číslu 8500, pričom celkové finančné zdroje určené na projekty dosiahnu sumu 2,96 milióna amerických dolárov. Medzi najčastejšie požadované formy asistencie na Slovensku patria potraviny, palivo na zimu a zdravotná asistencia.

SME

obsah | Slovenská republika