Cenu pre STV získali aj vyhodení

Slovenská televízia zabodovala minulý týždeň v hodnotení nezávislej agentúry Media Tenor, ktorá počas volieb do Európskeho parlamentu v roku 2004 monitorovala 25 celoplošných európskych televízií.

Redakcia spravodajstva STV dostala cenu "za objektívne a komplexné spravodajstvo" z európskych volieb. Na tú istú cenu bola nominovaná aj Markíza. Roland Schatz, expert Media Tenor, v rozhovore pre STV ocenil, že informovali aj o tom, čo sa počas volieb dialo v iných európskych krajinách. V tom čase bol šéfom zahraničného spravodajstva Peter Stano, ktorému po konflikte s Rybníčkom nepredĺžili termínovanú zmluvu. Spravodajkyňou z Bruselu bola Renáta Goldírová.

Generálny riaditeľ Richard Rybníček sa k oceneniu vrátil aj vo svojej relácii Odpovede z obrazovky. Pripustil, že na ocenených príspevkoch pracovali aj tí, ktorí už z STV odišli, a patrí im vďaka. Petra Stana ani Goldírovú nikto z STV o ocenení neinformoval.

"Nechceme spochybňovať ich vklad, vyplývalo to z ich funkčného zaradenia, ale nepersonifikoval by som to ako zásluhu jedného človeka. Určite ocenili komplex vecí," myslí si Branislav Zahradník z manažmentu STV. Nemá pocit, že STV by mala v tomto prípade voči svojim bývalý pracovníkom "oznamovaciu povinnosť". "V tomto momente je irelevantné, či sme ich informovali, alebo nie. Je to cena pre STV, nie pre Petra Stanu či Renátu Goldírovú."

Vedúca úseku zahraničných vzťahov STV Elena Mallicková povedala, že cenu berie ako ocenenie celého spravodajského tímu a ako dôkaz o tom, že spravodajstvo je nielen konkurencieschopné, ale v tomto prípade aj najlepšie v celej Európe. Za eurovoľby 2004 boli ocenené aj konkrétne spravodajské relácie troch ďalších médií vrátane rakúskej ORF. Ceny sa odovzdávali na 6. medzinárodnej konferencii Agenda Setting vo švajčiarskom Lugane.

"Teším sa, že STV získala takú cenu, ale bol by som rád, keby o tom objektívnejšie informovala," povedal člen Rady STV Peter Malec.

(zu)

obsah | Slovenská republika