Súťaž na občianky musia opakovať

Tender na nové občianske preukazy za desiatky miliónov korún bude musieť ministerstvo vnútra pravdepodobne vypísať znovu.

Vyplýva to z výsledkov kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Ten totiž teraz skonštatoval, že vybraná firma nesplnila všetky predpísané podmienky. Občianske preukazy európskeho formátu, ktorých vydávanie bolo už dva razy odložené, sa tak zrejme tento rok do obehu nedostanú.

"Uchádzač, ktorý bol vyhodnotený ako úspešný, nepreukázal splnenie technickej spôsobilosti. Preto úrad nariaďuje obstarávateľovi znovu vyhodnotiť jeho ponuku," uvádza sa v rozhodnutí predsedu úradu Bélu Angyala. Rozhodnutie už bolo doručené ministerstvu vnútra aj rakúskej firme Austria Card Plastikkarten, ktorá súťaž vyhrala.

V prípade, že si ministerstvo osvojí závery kontroly, bude musieť súťaž zrušiť a začať odznova. Nový šéf rezortu Robert Kaliňák vo štvrtok pripustil, že to tak bude. "S tou súťažou je problém. Je zatiaľ otázne, ako to dopadne, všetko sa ukáže pri novom vyhodnocovaní," povedal minister, ktorý nedokončený tender prebral po svojom predchodcovi Martinovi Padovi (SDKÚ).

Pre občana to znamená, že aj keď sa poplatok za vydávanie preukazov zvýšil už od januára, kedy mali prísť pôvodne nové vzory do obehu, polícia bude naďalej vydávať namiesto praktickejších plastových kariet papierové preukazy zaliate vo fólii.

Úrad pre verejné obstarávanie súťaž zastavil po vyhodnotení predložených ponúk v druhej polovici júna. Následne urobil kontrolu a zistil, že podobne ako ostatní uchádzači ani víťaz súťaže nesplnil všetky podmienky stanovené na začiatku ministerstvom. Ak teraz ministerstvo na základe výsledkov kontroly tender zruší, dodávka nových preukazov sa opäť oddiali minimálne o niekoľko mesiacov.

Súťaž na nové doklady ministerstvo vypísalo ešte za úradovania Vladimíra Palka (KDH). Po prvý raz ju na základe rozhodnutia úradu muselo zrušiť v decembri minulého roka. Aj vtedy totiž úrad zistil, že uchádzač, ktorého ministerstvo vybralo, nesplnil stanovené podmienky. Išlo pritom o tú istú firmu, ktorú vybralo ministerstvo pod vedením Pada teraz v júni.

Spoločnosť Austria Card Plastikkarten dodáva od minulého roka ministerstvu karty na vodičské preukazy, ktoré už sú v obehu. Palkovi ľudia firme túto zákazku zadali priamym zadaním, teda bez verejnej súťaže.

Preukazy sa opäť odkladajú

- apríl 2005 - ministerstvo vypísalo verejnú súťaž na dodávateľa europreukazov
- november 2005 - tender vyhrala rakúska firma, podľa Úradu pre verejné obstarávanie však bola vybraná v rozpore so zákonom
- december 2005 - vláda po zrušení tendra rozhodla o preložení termínu vydávania nových dokladov z januára na júl
- január 2006 - rezort vnútra vypísal novú verejnú súťaž
- jún 2006 - Úrad pre verejné obstarávanie zastavil podpis zákazky s víťazom a začal kontrolu
- júl 2006 - podľa výsledkov kontroly bol víťaz, ktorým je Austria Card, opäť vybraný nesprávne.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika