Kaliňák robil zmeny v Policajnom zbore

Novým policajným prezidentom bude doterajší riaditeľ Úradu na ochranu ústavných činiteľov Ján Packa. Oznámil to minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý ešte v piatok odvolal staré vedenie Policajného zboru. Za prvého viceprezidenta polície vymenoval Michala Kopčika, ďalším viceprezidentom sa stal Stanislav Jankovič. Ide o ďalšiu zo série výmien, ku ktorým pristúpil kabinet Roberta Fica po voľbách.

"Všetci páni sú profesionáli. Vždy boli najradšej v teréne a ako sa hovorí, sú ženatí s prácou," povedal minister po ich vymenovaní.

Packa, ktorý je momentálne jediným generálom v polícii, nahradí vo funkcii Antona Kulicha, ktorý viedol políciu od roku 2002. Novinárom povedal, že sa chce zamerať na boj proti extrémizmu a posilniť okresné policajné riaditeľstvá. V polícii chce zaviesť namiesto "úradníckeho riadenia akčný systém".

Nástupca Jaroslava Spišiaka Kopčik doposiaľ pracoval na Úrade hraničnej a cudzineckej polície v Prešove. Podľa Kaliňáka dosiahol výnimočné výsledky v boji proti prevádzačom nelegálnych migrantov. Viceprezidenta Jána Nociara nahradí doterajší zástupca bratislavského krajského policajného riaditeľa Jankovič.

Odvolaní šéfovia polície dostali ešte v piatok od Kaliňáka ponuku pracovať na ministerstve, Spišiak sa však podľa ministra rozhodol ísť do civilu. Kulich ponuku prijal a bude Kaliňákovým poradcom pre políciu, Nociar povedie ministerskú sekciu personálnych a sociálnych činností. Na Packovo miesto by sa mal podľa niektorých médií vrátiť jeden z bývalých šéfov úradu Juraj Zábojník. Minister však dnes o novom šéfovi ochrankárov hovoriť nechcel. Minister Kaliňák už skôr avizoval, že pripravuje aj ďalšie personálne zmeny v rezorte. Prvé z nich by mali postihnúť krajské riaditeľstvá. Minister tvrdí, že ich chce urobiť čo najskôr.

ČTK

obsah | Slovenská republika