15 rokov po revolúcii. V uliciach bolo prázdnejšie

Sedemnásty november, je pätnásť rokov po páde komunizmu. Väčšina Slovákov tento deň prežíva ako iné sviatky, oddychujú a nakupujú.

Na rozdiel od masových demonštrácií proti totalite v roku 1989 zostali tentoraz námestia miest zväčša prázdne. Koncerty populárnych skupín pritiahli do ulíc desiatky, niekde možno pár stoviek ľudí. Atmosféru tých dní, aj keď vzdialene, nakoniec pripomínal protest študentov, ktorí v uliciach Bratislavy a Banskej Bystrice demonštrovali proti spoplatneniu vysokoškolského štúdia.

"Platiť za vzdelanie je ako platiť za sex," odkazovali včera na transparente ministrovi školstva Martinovi Froncovi. "Odstúpiť. Pravda zvíťazí," skandovali, keď prechádzali centrom hlavného mesta. Banskobystrickí študenti včera po celý deň rozdávali na námestí okoloidúcim sviečky, aby ich podporili v proteste proti spoplatneniu štúdia. So študentmi o 17. novembri včera hovorili v bratislavskom divadle Astorka prezident Ivan Gašparovič a minister školstva Martin Fronc. Obaja však hovorili najmä o nežnej revolúcii.

Podľa 39 percent ľudí na Slovensku sa ich očakávania o vývoji krajiny po páde komunizmu nesplnili. Hovorí o tom najnovší prieskum Ústavu pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade. Je to však o šesť percent menej, ako to bolo v podobnom prieskume z roku 1999. Stále klesá aj podiel občanov, ktorí uvádzajú, že ich životná úroveň sa zhoršila oproti obdobiu pred rokom 1989. "Negatívne vnímanie ponovembrového vývoja súvisí so zlou ekonomickou situáciou, ktorá je mimo väčších slovenských miest," myslí si analytik Ján Baránek.

Bratislave bude pád totality pripomínať nový pomník na Námestí slobody. Skupina mladých ľudí na Rybnom námestí si zasa zo starých čias urobila recesiu. Boli prezlečení za pionierov a príslušníkov Verejnej bezpečnosti. Medzi Žilinčanov v predvečer 17. novembra zavítala Marlen Krylová. Stala sa svedkom slávnostného odhalenia pamätnej tabule Karlovi Krylovi na budove Bábkového divadla. "Ďakujem, je to perfektné," skonštatovala v slovenčine dojatá Marlen. Obdivovatelia Kryla si zaspievali niekoľko jeho najznámejších piesní s konštatovaním, že mali čo povedať v 60. rokoch, v roku 1989, ale majú čo povedať aj dnes.

V Trenčíne populárne osobnosti pritiahli na námestie asi 400 ľudí. Medzi nimi však boli aj takí, čo sa s následkami revolúcie nemôžu zmieriť. Sťažnosti ľudí na zlú ekonomickú situáciu využili včera najmä komunisti. Tí zorganizovali po celom Slovensku protestné zhromaždenia. Vo Zvolene komunisti kritizovali rozkrádanie spoločného majetku občanov, ako aj zbedačovanie národa. Ich vystúpenia však prehlušovalo trúbenie áut ľudí, medzi ktorými boli aj miestni protagonisti novembrových udalostí. "Považujem za zvrátené, ak niekto chce protestovať proti tomu, čo sa udialo u nás pred pätnástimi rokmi, a tobôž, ak sú to komunisti," povedal jeden z novembrových aktérov vo Zvolene Boris Kršňák.

(odu), PRAVDA

obsah | Slovenská republika