Nórsko pomôže na východe SR a v prihraničných oblastiach

Najmä do prihraničných oblastí a na východné Slovensko budú smerovať peniaze z Nórskeho kráľovstva, ktoré finančne pomáha viacerým krajinám Európskej únie (EÚ).

Memorandum o porozumení k implementácii finančného mechanizmu podpísali dnes v Bratislave vicepremiér Pál Csáky a štátny tajomník nórskeho ministerstva zahraničných vecí Kim Traavik. "Vnímam to ako veľmi pozitívny prejav európskej solidarity, že niektoré nečlenské krajiny únie ako Švajčiarsko či Nórsko prispievajú na konkrétne prioritné projekty členských krajín," uviedol Csáky po podpise.

Na Slovensku pôjdu peniaze na deväť priorít vrátane cezhraničnej spolupráce, regionálneho rozvoja, podporné programy v zdravotníctve či školstve, na vzdelávacie projekty, ako aj projekty pre menšiny. Nórska pomoc Slovensku na základe dnes podpísaného memoranda potrvá do roku 2009 a bude predstavovať 7,6 milióna eur ročne. Pri konkrétnych projektoch budú 60 percent tvoriť nórske a 40 percent vlastné zdroje.

"Našim zámerom je pomôcť preklenúť sociálne a ekonomické rozdiely v Európe," skonštatoval štátny tajomník nórskeho rezortu zahraničia Traavik. EÚ je pre jeho krajinu dôležitým partnerom a stabilita v nej je eminentným záujmom Nórska. Dodal, že Slovensko urobilo na Nórske kráľovstvo veľký dojem úspechmi, ktoré dosiahlo v posledných rokoch. Nové možnosti podpory pre SR otvorilo jej pristúpenie k Európskemu hospodárskemu prieskumu (EHP). Celkový príspevok Nórska do projektu finančnej pomoci krajinám EÚ je 230 mil. eur.

SME

obsah | Slovenská republika