Slováci idú svedčiť proti Nižňanskému

Svedkovia, ktorí prežili masakre v Ostrom Grúni a Kľaku, predsa len vystúpia v procese s údajným slovenským vojnovým zločincom Ladislavom Nižňanským. Na hlavnom pojednávaní pred mníchovským krajinským súdom sa zúčastnia prostredníctvom telemostu. Ako sa Pravde podarilo zistiť, už 18. novembra by mala takto vypovedať Anna Nováková z Ostrého Grúňa.

,,Má to byť normálny výsluch, ktorý v Banskej Bystrici uskutoční zástupca mníchovského súdu," uviedla jej blízka príbuzná.

Pani Anna mala desať rokov, keď 24. januára 1945 vtrhli do ich obce hrdlorezi z protipartizánskeho komanda Edelweiss. Vyše šesťdesiat ľudí, medzi nimi aj deti a starcov, zhromaždili v dome a na dvore u Debnárovcov. Keď sa začala streľba, upadla Anna do bezvedomia a prebrala sa až po chvíli pod hromadou mŕtvych tiel. To jej vlastne zachránilo život.

Nováková sa mala na pojednávaní s Nižňanským zúčastniť už 6. októbra, potom však cestu do Mníchova odriekla pre zhoršený zdravotný stav. Na budúci týždeň sa očakáva aj ,,diaľkový výsluch" ďalšej očitej svedkyne masakru spred takmer 60 rokov Anny Boháčovej.

,,Ďalšie pojednávanie v procese s Nižňanským je určené na 18., 19. a 23. novembra," potvrdila včera pre Pravdu Wilma Resenschecková, hovorkyňa Najvyššieho bavorského krajinského súdu v Mníchove. S odvolaním sa na zákaz prísažného sudcu Manfreda Götzla nechcela menovať, kto by mal pred súd predstúpiť. ,,Svedkov vždy obkľúčili zástupcovia médií," povedala hovorkyňa.

Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií má o týždeň v procese vystúpiť aj ďalší svedok obhajoby zo Slovenska Bartolomej Gurský. V jednotke Nižňanského bol veliteľom mínometnej čaty. ,,Ak príde sudca do Košíc a bude ma vypočúvať, odpoviem na jeho otázky, ale v podstate všetko, čo som vedel, som už povedal vlani zástupcovi nemeckej prokuratúry," uviedol včera pre Pravdu 81-ročný Gurský. Odmietol však hovoriť o obsahu svojej výpovede.

Na procese s príslušníkmi Edelweissu v Banskej Bystrici pred 42 rokmi práve Gurský potvrdil účasť jednotky na zajatí desiatich príslušníkov anglo-americkej misie, ktorá sa zúčastnila Povstania. Časť z nich skončila v popravných komorách koncentráku Mauthausen.

Podľa zistení Pravdy si mníchovský súd vyžiadal informácie o minulosti Nižňanského aj od britských justičných orgánov. Protiteroristické oddelenie Scotland Yardu v súčinnosti s britským ministerstvom obrany vedie totiž proti bývalému veliteľovi Edelweissu vyšetrovanie pre údajné zločiny na britských vojenských príslušníkoch. Slovenský historik Stanislav Mičev upozorňuje v tejto súvislosti na výpoveď Jána Staneka, bývalého Nižňanského spolužiaka, známeho z Povstania ako Železný kapitán. Spolu s Angličanmi a Američanmi padol 12. decembra do zajatia po prestrelke na Veľkom Boku aj Stanek. Keď požiadal Nižňanského, aby ich zachránil, odpovedal niečo po nemecky a odišiel.

Zo skupiny antifašistov, ktorú vtedy zajali Nižňanského ľudia, sa podarilo zachrániť tlmočníčke Márii Galovichovej, rodenej-Kockovej z Tisovca. Dnes 82-ročná pani, ktorá žije v Kalifornii, považuje vyšetrovanie za ,,symbolické gesto". Nižňanský podľa jej slov spáchal bezprávie. ,,Teraz chcú ľudia zadosťučinenie," uzatvára Galovichová.

(jc, dc), PRAVDA

obsah | Slovenská republika