Proces s Nižňanským opäť na Slovensku

Proces s údajným vojnovým zločincom sa z Nemecka presunul na Slovensko. Sudcovia, prokurátor aj obhajcovia pricestovali dnes z Mníchova vypočuť viacerých svedkov.

Ako odznelo v dnešnej hlavnej spravodajskej relácii Slovenskej televízie, na všetky informácie súvisiace s vypočúvaním je uvalené embargo. Podľa informácií verejnoprávnej televízie by mali byť svedkovia minimálne štyria a sú medzi nimi aj bývalí členovia Nižňanského jednotky. Tí mali na jeho rozkaz počas II. svetovej vojny vyvraždiť obce Ostrý Grúň a Kľak.

Možní svedkovia proti Ladislavovi Nižňanskému sa nechcú vracať do minulosti a sudcom sa ich ťažko presviedča, aby vystúpili. Takmer všetci už prekročili osemdesiatku a na cestu do Mníchova by nemali dosť síl. Po vypočúvaniach v Nemecku, Rakúsku a Česku preto pricestoval celý sudcovský senát na Slovensko. Dejiskom prvého vypočúvania bol Okresný súd v Senici. Identitu svedka sa STV nepodarilo zistiť, podľa jej informácií však išlo o člena jednotky Edelweiss, ktorú mal viesť práve Nižňanský. Jednotka mala na jeho rozkaz v roku 1945 zavraždiť asi 150 ľudí. Sudcovia sa pokúšajú zistiť, akú úlohu hral Nižňanský počas vyvražďovania. Vypočúvanie za zatvorenými dverami trvalo šesť hodín. Svedok si pravdepodobne mnohé udalosti spred 60 rokov stále pamätal. Po vypočutí svedka justičná stráž eskortovala cez policajný dvor.

Mníchovskí sudcovia zostávajú na Slovensku. V procese s Nižňanským budú vypočúvať ďalších svedkov.

SME

obsah | Slovenská republika