Slováci nevedia presne, čo to je V4

Väčšina Slovákov presne nevie, čo je Vyšehradská štvorka (V4). Napriek tomu si však želajú, aby spolupráca s krajinami v tomto zoskupení pokračovala. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti TNS SK.

O neformálnom zoskupení Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska má podľa ankety informácie 40,5 percenta Slovákov, ďalších takmer 50 percent o nej síce počulo, ale nie sú si istí podrobnosťami.

Ešte menej informácií majú o vyšehradskej skupine obyvatelia Česka. Podľa sondy spoločnosti Factum Invenio, ktorá prieskum robila spoločne s TNS SK, o V4 nikdy nepočula necelá tretina Čechov (31 percent).

Obyvatelia oboch krajín si však podľa prieskumov napriek tomu želajú, aby spolupráca V4 pokračovala. Zoskupenie by malo podľa nich predovšetkým obhajovať spoločné záujmy jeho členov na pôde Európskej únie. Želá si to 70 percent Slovákov a 52,3 percent Čechov.

Česko, Slovensko, Poľsko a Maďarsko v rámci V4 užšie spolupracujú od pádu komunizmu, čo sa prejavuje napríklad častými stretnutiami ich predstaviteľov či vytvorením fondu na spoločné projekty. Na rozdiel od podobného zoskupenia Belgicka, Holandska a Luxemburska Beneluxu však Vyšehradská štvorka nemá žiadnu spoločnú inštitúciu.

ČTK

obsah | Slovenská republika