Päťdesiatročná žena porodila dvojčatá

Päťdesiatročná Košičanka Jitka Ižová, pôvodom z Českej republiky, je najstaršou prvorodičkou na Slovensku. Vďaka asistovanej reprodukcii priviedla táto stredoškolská učiteľka vo štvrtok 1. decembra tesne pred polnocou na svet zdravé dvojčatá, Veroniku a Natáliu.

Šťastná mamička novinárom povedala, že sa snažila otehotnieť celých pätnásť rokov, ale podarilo sa jej to až po opakovaných pokusoch o umelé oplodnenie, keď už prestávala dúfať, že sa jej to niekedy podarí. Zároveň sa zverila, že bola rozhodnutá podstúpiť všetky riziká, ktoré súvisia s pôrodom vo vyššom veku a odporučila aj ďalším ženám s podobným osudom, aby sa nevzdávali nádeje.

"Stojí to za ten nádherný pocit," uviedla pani Ižová so slzami v očiach. Menšie z detí sa narodilo s hmotnosťou 1400 gramov a meria 41 centimetrov, zatiaľ čo pôrodná hmotnosť druhého bola 2400 gramov a meria 46 centimetrov. Podľa primára II. gynekologicko - pôrodníckej kliniky Fakultnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ladislava Rosocha sa lekári rozhodli ukončiť tehotenstvo ženy predčasne cisárskym rezom v 35. týždni, pretože u jedného z detí sa počas kontroly na monitore ukázali komplikácie. "Samotný pôrod ale prebiehal bez komplikácií a mamička i deti sú v poriadku," konštatoval Rosocha.

Lekár uviedol, že veková hranica pre umelé oplodnenie v podstate neexistuje. "Pokiaľ žena má reprodukčnú schopnosť, jej organizmus je schopný prispôsobiť sa tehotenstvu. Ak to umožňuje aj jej zdravotný stav, môže požiadať o umelé oplodnenie," povedal Rosocha. Dodal, že pani Ižová je navyše i napriek svojmu veku veľmi vitálna žena a veľmi túžila mať vlastné deti.

"Dnes už bežne podobným spôsobom rodia ženy vo veku okolo 35 až 40 rokov, i keď ešte zhruba pred pätnástimi rokmi sa niečo podobné považovalo za zvláštnosť," poznamenal lekár.

Primárka novorodeneckého oddelenia nemocnice Božena Pšeničková k tomu dodala, že keď bude všetko prebiehať dobre, mohli by deti i mamička opustiť nemocnicu koncom mesiaca, najneskôr začiatkom budúceho roka.

ČTK

obsah | Slovenská republika