Najmladšia sopka v strednej Európe je na Slovensku

Na pohľad obyčajný kopec v blízkosti Tekovskej Breznice je unikátom, ktorý presahuje rámec Slovenska. Je to totiž najmladšia sopka v strednej Európe. Jej vek sa odhaduje na 150- až 250-tisíc rokov.

"Odborníci sa o našu sopku začali zaujímať až v 20. rokoch minulého storočia. Z ich bádania vyplynulo, že práve v našej obci sa skončila sopečná činnosť v Karpatoch. Kráter sopky je pokrytý červeným sopečným popolom, v ktorom sa nachádzajú sopečné bomby," hovorí starosta Tekovskej Breznice Viliam Vendík.

Súčasťou sopky na miestnom Putikovom vŕšku je aj lávová jaskyňa, nazývaná Sezam. Je vytvorená zo spečeného sopečného popola a bola prieduchom, ktorým unikol plyn pri výbuchu sopky. Tvorí ju asi sedem metrov dlhá, dva metre široká a vysoká chodba, ktorá ústi do hlbokej studne. V jej blízkosti je aj malá bazanitová jaskyňa, ktorá však nie je prístupná.

Breznický unikát, ktorý je súčasťou Štiavnických vrchov, zatiaľ poznajú skôr odborníci a miestni ľudia. Obec sa však usiluje, aby o ňom vedeli aj za hranicami obce. Podľa starostu by sopka mala byť atraktívnym lákadlom pre domácich i zahraničných turistov, ktorí navštívia tento región.

"Chceli by sme tu vybudovať náučný chodník. Jeho súčasťou by okrem sopky boli aj zvyšky miestneho hradu z 13. storočia. Snažili sme sa o peniaze z fondov na podporu cestovného ruchu, no zatiaľ sme neuspeli. Určite sa však budeme o to pokúšať znova, pretože my na to peniaze nemáme," dodáva starosta. Budúcnosť obce totiž vidí jednoznačne v cestovnom ruchu.

(dt)

obsah | Slovenská republika