Múmia ženy v Rimavskej Sobote vyvracia teóriu, že Egypťania zomierali mladí

Aj na Slovensku máme múmiu egyptskej ženy. Zabalzamované telo je uložené pri bohato dekorovanom sarkofágu z figového dreva v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote.

Múmia je zaujímavá hlavne tým, že žena sa dožila veku v rozpätí od 50 do 70 rokov. Tento poznatok teda vyvracia teóriu, že Egypťania zomierali pomerne mladí vo veku 30 až 40 rokov.

"Múmia je v múzeu od roku 1910, keď mu ju daroval statkár a právnik z Rimavskej Soboty," povedala riaditeľka Gemersko- malohontského múzea Oľga Bodorová. "Dĺžka múmie je takmer 143 cm a šírka v ramenách 32 cm. Žena mala pôvodne vyššiu postavu. Jej skrátenie o najmenej 10 cm spôsobilo posunutie pri balzamovaní, navyše má rozbalené aj prsty na nohách," dodala riaditeľka.

Podľa hieroglyfických nápisov v spodnej časti sarkofágu odborníci zistili, že žena sa volala Tasherithentiakh a pochádzala z egyptského mesta Abusir el-Melek. Podľa röntgenových snímok ďalej zistili, že žila zhruba v rokoch 1087 - 664 pred naším letopočtom a patrila do nižšej šľachtickej vrstvy. Zabalzamovaná žena má na panve množstvo patologických nálezov a značne poškodený chrup.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika