O 40 rokov bude Slovákov menej ako 5 miliónov

Hoci sa už tretí rok po sebe rodí čoraz viac detí, Slovákov bude o štyridsať rokov menej ako 5 miliónov. Nárast pôrodnosti je totiž len mierny, približne o dvetisíc detí ročne, čo nestačí na to, aby obyvateľov v konečnom dôsledku pribudlo.

Navyše sa postoj mladých k rodičovstvu podľa odborníkov na populáciu výrazne nezmení ani v najbližších rokoch. Tí teda budú aj naďalej väčšinou odsúvať založenie rodiny na neskorší vek, prípadne nebudú mať deti vôbec. "Po roku 2010 sa počet obyvateľov bude znižovať, a to až pod hranicu 5 miliónov okolo roku 2050," predpokladá Boris Vaňo z Výskumného demografického centra.

Súčasný nárast pôrodnosti demografi vysvetľujú tým, že deti majú najmä tridsiatnici, teda tí zo silných populačných ročníkov v 70. rokoch. Vlani sa narodilo takmer 54-tisíc detí, kým v roku 2003 len 52-tisíc. Podľa Vaňa je u nás ešte priestor, aby štát prispel k väčšiemu nárastu pôrodnosti, ale len obmedzený. "Väčšina rodín chce mať dve deti, ale nemá, pretože jej chýbajú vhodné podmienky. Tu by štát mohol zasiahnuť. Ale už žiadne opatrenia by neprispeli k tomu, aby mali ľudia tri či štyri deti, pretože oni viac detí nechcú," spresnil Vaňo. Zhruba štvrtina detí sa narodila mimo manželstva.

Podľa populačnej expertky Danuše Jurčovej nejde o nič mimoriadne. "Nemožno hovoriť o kríze slovenskej rodiny, ide iba o posun k trendom štandardným pre moderné európske demokratické spoločnosti," tvrdí Jurčová.

Slováci sa prispôsobili väčšine Európanov aj v tom, že rodiny si zakladajú najmä ľudia na vidieku a v menej vyspelých regiónoch. Tam je tiež najviac sobášov, ktorých za posledné tri roky tiež mierne pribúda. "V týchto regiónoch, kde nie je toľko príležitostí ako napríklad v Bratislave, vidia ľudia rodinu ako jednu z mála možností, kde sa môžu realizovať," vysvetľuje tento stav demograf Benjamín Berta. Naopak, vo vyspelých regiónoch majú ľudia oveľa viac iných príležitostí, často sa viac zameriavajú na kariéru či cestovanie ako na rodinu.

Okrem sobášov však za posledných päť rokov stále pribúda aj rozvodov. Vlani sa takto skončilo 10 889 manželstiev. Najčastejšie sa rozvádzali ľudia medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou, ktorí boli zosobášení 10 až 15 rokov.

Aj rozvody sú jednou z príčin, že súčasne s nárastom sobášov pribúda aj voľných zväzkov a ľudí, ktorí žijú sami. Podľa štatistík dnes tvorí každú tretiu domácnosť len jeden človek. "Sú to zväčša mladí ľudia, ktorí sa chcú osamostatniť, ale aj tí po rozvode a vdovci," spresnil Milan Žirko zo Štatistického úradu. Vaňo napriek pribúdajúcim rozvodom nepredpokladá, že by sa počet jednočlenných domácností v budúcnosti zvyšoval. "Už by sa mala situácia stabilizovať, ale táto zmena bola v 90. rokoch jedna z najvýznamnejších," konštatoval Vaňo.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika