SR aj ČR v medzinárodnej záchranárskej jednotke

Do roka by mala vzniknúť medzinárodná záchranárska jednotka krajín Ukrajiny, Maďarska, Poľska, Českej republiky a Slovenska.

Uviedol to dnes v Košiciach riaditeľ Úradu civilnej ochrany Ján Repa pri záverečnom hodnotení trojdňového medzinárodného workshopu Košice 2005. Dodal, že teroristické útoky ale i veľké živelné pohromy vyvolávajú potrebu vytvorenia legislatívy civilnej ochrany Európskej únie (EÚ), ktorá by mala zabezpečiť financovanie zo spoločných zdrojov únie. V rámci EÚ existujú už návrhy takejto legislatívy. Agentúru SITA informovala hovorkyňa krajského úradu Košice Andrea Schwartzová.

Súčasťou workshopu bolo cvičenie záchranárskych jednotiek z Maďarska, Poľska, Ukrajiny a Slovenska. Cieľom bolo zdokonalenie pripravenosti riadiacich orgánov všetkých stupňov pri koordinácii činností po teroristických útokoch. Precvičila sa súčinnosť pri nasadzovaní síl a prostriedkov integrovaného záchranného systému, Ozbrojených síl SR za podpory vzdušných síl a vrtuľníkov letky MV SR. Na cvičení sa zúčastnilo 380 hasičov, policajtov, záchranárov a riadiacich zložiek, k dispozícii bolo 70 kusov techniky vrátane vrtuľníkov a lietadiel, ktoré čerpali vodu priamo z vodnej nádrže Šírava. Ako pozorovatelia sa na workshope zúčastnili aj zástupcovia z 13 krajín Stredoeurópskej iniciatívy. Prednosta Krajského úradu Košice Ján Dolný povedal, že prezentované ciele a úlohy boli splnené. Ďalšie analýzy budú zapracované do materiálov krízového štábu pre riadenie mimoriadnych situácií.

Workshop dnes vrcholí zasadaním Stredoeurópskej iniciatívy (SEI). Zástupca generálneho riaditeľa sekretariátu Stredoeurópskej iniciatívy Leonardo Baroncelli uviedol, že jedným z hlavných cieľov dnešného rokovania SEI je spôsob rozšírenia spolupráce s krajinami, ktoré ešte nie sú členmi EÚ.

Stredoeurópska iniciatíva vznikla v roku 1989 s cieľom podporiť európsku integráciu a ekonomické zmeny v reformovaných krajinách. Združuje stredoeurópske a východoeurópske krajiny: Albánsko, Bielorusko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvátsko, Českú republiku, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Macedónsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Ukrajinu, Srbsko a Čiernu Horu. Prioritou ročného slovenského predsedníctva, ktoré sa začalo 1. januára 2005, je posilnenie regionálnej spolupráce s využitím minuloročného rozšírenia EÚ a NATO.

SME

obsah | Slovenská republika