Medvěd vypil lesníkům olej na mazání strojů

Mědvěd z Vysokých Tater se letos na svůj zimní spánek připravil opravdu svědomitě. A zřejmě si řekl, že nebude troškařit a vypil lesním dělníkům celé balení biologického oleje. Ten používají k mazání strojů.

Ze stop na nádobě i v okolní půdě se dovtípili, že účinné mazadlo zachutnalo tatranskému chlupáčovi, který ve snaze připravit se co nejlépe na přezimování, takovéto "kalorické bombě" jednoduše nedokázal odolat.

"Přestože je medvěd šelma, je to přece jen býložravec, ne-li vegetarián. Nepohrdne však ničím. Proto není divu, že mu olej lisovaný z rostlin tak zachutnal," komentoval počínání mladého medvěda mluvčí Státních lesů Tatranského národního parku Marián Šturcel. Dodal, že medvědi zejména na podzim upřednostňují především rostlinnou potravu, z níž si vytvářejí podkožní zásoby tuku k zimnímu spánku.

Podle Šturcela je v těchto dnech docela běžné, že se medvědi objeví tu a tam v okolí lidských obydlí. Své zkušenosti s nimi mají i pracovníci Státních lesů TANAPu, kterým nedávno jiný medvěd sežral krmi připravenou pro zvěř přímo z nákladní části jejich terénního auta.

ČTK

obsah | Slovenská republika