Prezident bude Mečiar alebo Gašparovič

Do druhého kola prezidentských volieb postupuje Vladimír Mečiar a Ivan Gašparovič. Podľa oficiálnych výsledkov volieb, ktoré v nedeľu zverejnila Ústredná volebná komisia, Mečiar získal celkovo 650 242 hlasov, čiže 32,73 percenta hlasov. Gašparoviča volilo 442 564 voličov, čo je 22,28 percenta.

Za ním tesne nasleduje Eduard Kukan, ktorý zaostáva za druhým kandidátom o 3644 hlasov, teda o 0,19 percenta. Ako konštatoval predseda ÚVK Boris Balog, celkovo bolo oprávnených voličov 4 202 899, z ktorých sa zúčastnilo na voľbách 1 986 214 (47,94 %).

Víťaz prvého kola dominoval v siedmich z ôsmich slovenských krajov. Mečiarovi uniklo prvenstvo len v Bratislavskom kraji, kde vyhral Kukan. Z 50 obvodov skončil Mečiar prvý v 39, pričom Kukanovou baštou sa stalo 9 obvodov a Gašparovičovou dva. Podľa okresov zvíťazil Mečiar v 61, Kukan v 15 a Gašparovič v troch.

Podľa Macha bolo spracovanie hlasovania bez akýchkoľvek problémov. Celkovo úrad spracoval 5862 zápisníc z okrskov a 50 z obvodov. Najvyššia účasť na voľbách bola v Žilinskom kraji (53,68 %) a najnižšia v Trnavskom (39,38 %).

Z volebných obvodov najviac ľudí prišlo hlasovať v Žiari nad Hronom (57,23 %) a najmenej v Dunajskej Strede (20,2 %). Z okresov vedú Turčianske Teplice so 60,25-percentnou účasťou a najmenej mala Dunajská Streda s 20,2 percentami. Mach zároveň upozornil, že v troch slovenských obciach bola účasť stopercentná. Ide o Poproč s 24 voličmi, Havranec s 19 voličmi a Tureckú, kde je 90 oprávnených voličov.

Mečiar: S Kukanom by to bolo jednoduchšie

Prekvapilo vás, že do druhého kola s vami postúpil Ivan Gašparovič?

Bol to jeden z variantov, ktorý bol možný. Vychádzali sme z toho, že hranica medzi Eduardom Kukanom a Ivanom Gašparovičom bude veľmi tesná.

Je pre vás Gašparovič v druhom kole ťažším súperom ako Kukan?

S Kukanom to bol vzťah člena vlády a opozičného poslanca, takže tam bola situácia podstatne jednoduchšia. Teraz je to pozícia dvoch opozičných kandidátov, pričom ten spor medzi nami sa navonok prezentuje ako vnútroopozičný. Ja si však myslím, že vo voľbách o dva týždne to bude všetko trochu inak.

Aká bude vaša taktika v kampani pred druhým kolom?

Bolo by nesprávne aby som cez médiá oznamoval Gašparovičovi, čo budem robiť. To tajomstvo si každý stráži.

V čom ste lepším kandidátom ako Ivan Gašparovič?

Každý sme iný. Záleží na ľuďoch, ako budú chápať naše postoje a osobný rozmer.

Gašparovič: Očakávam korektný boj

Čo hovoríte na výsledky prvého kola prezidentských volieb?

Nie je to nejaké veľké prekvapenie, pretože politológovia signalizovali dvojice, ktoré by mohli postúpiť do finále, a táto alternatíva tam tiež bola. Bola síce jedna z posledných, ale bola.

Ako budete pokračovať v kampani pred druhým kolom?

Budeme pokračovať tak ako doteraz. A či bude niečo nové? Zasadne prípravný výbor a bude hľadať nové cesty, ako osloviť voličov aj možnosť spolupráce s niektorými inými politickými stranami.

Vzhľadom na vašu spoločnú minulosť s Vladimírom Mečiarom, očakávate, že ten súboj bude tvrdý?

Bol by som nerád, keby sa to zvrhlo, keby sme mali na seba útočiť. Očakávam, že to bude korektný boj.

V čom ste lepší kandidát ako Vladimír Mečiar?

Volám sa Gašparovič.

(bum), PRAVDA

obsah | Slovenská republika