Polícia zadržala Jozefa Majského

Polícia podvečer zadržala podnikateľa Jozefa Majského, na ktorého Špeciálny súd vydal zatykač. Potvrdil to hovorca policajného prezídia Martin Korch. Po Majskom, ktorý sa pred súdom zodpovedá z obžaloby z organizovaného podvodu pri krachu nebankových subjektov Horizont Slovakia a BMG Invest, polícia skôr počas dňa vyhlásila celoštátne pátranie. Súd má v piatok rozhodnúť, či na Majského uvalí väzbu.

Korch nepotvrdil predchádzajúce vyhlásenie Majského advokáta Petra Filipa, podľa ktorého sa veľkopodnikateľ chcel sám prihlásiť na polícii. "Predviedla ho bežná policajná hliadka," povedal hovorca. "Nekládol žiaden odpor. Následne bol predvedený na policajné oddelenie v Zlatých Moravciach. V krátkom čase bude eskortovaný do Bratislavy," dodal.

Hovorca nespresnil, kde polícia Majského vypátrala. Údajne sa to však stalo na Majského ranči pri Obyciach, ktoré sa nachádzajú práve neďaleko Zlatých Moraviec

Advokát Filip vydanie zatykača kritizoval. "Neexistuje dôvod väzby pre môjho klienta, čo je predpoklad pre vydanie zatykača," povedal advokát pre televíziu Markíza. Dodal, že sám informoval súd o mieste pobytu Majského.

Špeciálny súd nespresnil dôvod vydania zatykača na Majského. "Viac sa k veci zatiaľ nebudeme vyjadrovať," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Neskôr dodala, že súd vypočuje Majského v piatok a sudca následne rozhodne, či na neho uvalí väzbu.

Majský, ktorý v 90. rokoch ovládol niekoľko strojárskych podnikov a údajne mal blízko k niektorým vrcholným politikom, však dlhodobo nechodil na súdne pojednávania. Ospravedlňoval to zdravotnými problémami, pričom bol aj hospitalizovaný. Denník Plus jeden deň však nedávno napísal, že Majský nastúpil do nemocnice neskôr, ako to uviedol v správe pre súd.

Polícia zatkla Majského v októbri 2002 a súd ho poslal do väzby. Po prepustení ho zadržali v januári nasledujúceho roku v Česku a vrátil sa do väzby. V cele zostal s malou prestávkou až do augusta 2004, keď ho generálny prokurátor Dobroslav Trnka prepustil na slobodu.

ČTK

obsah | Slovenská republika