Jánošík bol kriminálnik, vyhlásil Galbavý

Podľa poslanca za SDKÚ Tomáša Galbavého je ťažké určiť, kto je osobou z podsvetia. Práve z tohto dôvodu nepodporí novelu zákona o vysielaní a retransmisii. Ňou chceli predkladatelia - poslanci KDH Vladimír Palko a Pavol Minárik zabrániť propagácii mafie v elektronických médiách.

Galbavý v rozprave k novele zdôraznil, že sa môže stať bičom na médiá. Keďže presne nekonkretizuje, aké sú to osoby s kriminálnym pozadím, môže sa stať, že médiá informujúce o serióznych podnikateľoch sa po pár mesiacoch môžu stať porušiteľmi zákona, keďže podnikateľa po čase napríklad polícia odsúdi ako podvodníka alebo vodcu zločineckej skupiny.

Programová služba média podľa navrhovanej novely "nesmie propagovať osobu, ktorá je vzhľadom na jej spôsob života, správanie alebo konanie odôvodnene považovaná, alebo sa sama identifikuje ako osoba z kriminálneho prostredia, alebo spojená s kriminálnym prostredím, najmä s prostredím organizovaného zločinu".

Keďže novela nespresňuje, že propagácia osôb z kriminálneho prostredia sa týka iba vysielania spravodajstva alebo publicistiky, podľa Galbavého môže mať televízia problém aj s vysielaním detektívnych filmov a seriálov, v ktorých takéto osoby vystupujú. Nakoniec, aj Jánošík bol vodca organizovanej zločineckej skupiny, poznamenal Galbavý s tým, že televízie by teoreticky novela mohla postihovať napríklad aj za seriál Hříšní lidé města pražského či filmy typu Krstný otec alebo Jánošík.

Aj poslanec za Smer-SD Dušan Jarjabek považuje novelu za nevykonateľnú, hoci jej myšlienka je správna. Ústava zaručuje všetkým občanom SR prezumciu neviny, pri uplatňovaní znenia novely by tak vznikalo množstvo problémov.

Palko výhrady k novele považuje za neopodstatnené. Podľa neho ustanovenia každého zákona neupresňujú všetky detaily. Novela je podľa neho potrebná, aby sa nepopularizoval mafiánsky spôsob života. Podpredseda parlamentu Viliam Veteška po prerokovaní novely a vyhlásení výsledkov tajnej voľby viceprezidenta prezídia Fondu národného majetku prerušil rokovanie a schôdza bude pokračovať v stredu o 09.00 h.

TASR

obsah | Slovenská republika