Stretnutie šéfov diplomacií 17 krajín SEI sa uskutoční v Tatranskej Lomnici

Stretnutie ministrov zahraničných vecí Stredoeurópskej iniciatívy (SEI) združujúcej 17 štátov strednej a východnej Európy sa uskutoční 26. a 27. mája v Tatranskej Lomnici. Ministri budú rokovať o zefektívnení dialógu medzi SEI a Európskou úniou (EÚ) a o prípadnej inštitucionalizácii ich spolupráce a vzťahov. V rámci SEI v súčasnosti pôsobí sedem členských krajín EÚ.

Na programe zasadnutia bude aj schválenie budúcoročného rozpočtu Kooperačného fondu, ktorý tvoria príspevky jednotlivých krajín SEI s cieľom napomôcť realizácii spoločných programov a projektov. Stretnutie sa začne vo štvrtok 26. mája spoločnou večerou a neformálnymi rozhovormi, v piatok bude schôdzka pokračovať plenárnym zasadnutím. Napriek ministerskej úrovni budú prevažnú väčšinu štátov zastupovať štátni tajomníci rezortov zahraničných vecí. Podujatie sa koná v rámci tohtoročného predsedníctva SR v SEI.

SEI vznikla v roku 1989 ako regionálne fórum s cieľom podporiť európsku integráciu a ekonomické zmeny v reformovaných krajinách. Združuje Albánsko, Bielorusko, Bosnu a Hercegovinu, Bulharsko, Chorvátsko, Českú republiku, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Macedónsko, Moldavsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Ukrajinu a Srbsko a Čiernu Horu.

Prioritou ročného slovenského predsedníctva, ktoré sa začalo 1. januára 2005, je posilnenie regionálnej spolupráce s využitím minuloročného rozšírenia EÚ a NATO. Zameriava sa tiež na odovzdávanie skúseností z transformačného procesu.

SME

obsah | Slovenská republika