Castro dostane od Slovákov list

Kubánsky prezident Fidel Castro dostane v najbližších dňoch zo Slovenska otvorený list, v ktorom dve mimovládne organizácie a 20 osobností protestujú proti najtvrdšej vlne represií voči odporcom komunistického režimu od pádu Sovietskeho zväzu.

"Aj u nás si pamätáme časy, keď odplatou za šírenie myšlienok slobody a demokracie boli obvinenia zo zrady a komunistické žaláre. Ani mnohonásobné perzekúcie však nedokázali zastaviť túžbu ľudí po skutočnej slobode. Pevne veríme, že tomu tak bude aj na Kube," píše sa vo vyhlásení, ktoré iniciovala Nadácia Pontis a občianske združenie Človek v ohrození.

List reaguje na masové zatýkanie, ktoré sa uskutočnilo v tieni vojny v Iraku. Kubánsky režim vtedy zatkol 75 disidentov, medzi nimi spisovateľov, nezávislých novinárov a vodcov opozície. Na prelome marca a apríla im potom vymeral neobvykle vysoké tresty od 6 do 28 rokov.

"Pán prezident, každého z týchto 75 disidentov považujeme za Vášho osobného politického väzňa. Zároveň Vás vyzývame na ich okamžité prepustenie," končí sa otvorený list, pod ktorý sa podpísali osobnosti slovenského politického a kultúrneho života.

Jeden zo signátorov, poslanec parlamentu László Nagy, sám bývalý disident, pripomenul, aká dôležitá bola pre oponentov komunistického režimu u nás podpora zo zahraničia. "Práve vďaka občianskej solidarite v zahraničí bol režim v mnohých prípadoch donútený odstúpiť od perzekúcie osôb."

Ako pre SME povedal Milan Nič z Nadácie Pontis, list nepodpísal prezident Rudolf Schuster. "Neoslovili sme ho, pretože považujeme za vážny precedens jeho vyhlásenia aj konkrétne kroky v súvislosti s Čínou alebo vzťahy s ukrajinským prezidentom Kučmom, jeho cesty a vyjadrenia podpory." Premiér Dzurinda svoju účasť zvažoval, napokon sa rozhodol nepodpísať s tým, že vyhlásenie slovenského ministerstva zahraničia je dostatočné.

Kto podpísal

Pavol Hrušovský - predseda Národnej rady
Michal Kováč - bývalý prezident
László Nagy - predseda parlamentného výboru pre ľudské práva
František Mikloško - poslanec
Martin Bútora - veľvyslanec v USA
Zora Bútorová - sociologička
Alexander Duleba - zahranično-politický analytik
Boris Farkaš - herec
Miroslav Kusý - politológ
Egon Gál - filozof
Anton Srholec - katolícky kňaz
Jan Sucháň - katolícky kňaz
Daniel Pastirčák - kňaz Cirkvi bratskej
Šarlota Pufflerová - občianska aktivistka
Boris Strečanský - občiansky aktivista
Juraj Johanides - režisér
Pavel Vilikovský - spisovateľ
Dušan Kováč - historik
Ján Langoš - bývalý minister vnútra
Eugen Gindl - publicista
(mim), SME

obsah | Slovenská republika