Slovenská misia v Iraku je podľa Lišku potrebná

Slovenská misia v Iraku je potrebná, domnieva sa minister obrany SR Juraj Liška, ktorý sa včera večer vrátil z vopred neohlásenej návštevy slovenských vojakov v operácii Iracká sloboda.

Vojaci podľa neho plnia mandát, kvôli ktorému tam boli vyslaní, napriek tomu, že v súčasnosti nevykonávajú odmínovacie práce a ničenie munície, čo je inak ich hlavná úloha. Dôvodom je zhoršená bezpečnostná situácia v oblasti. Okrem toho iba pred necelým mesiacom sa uskutočnilo striedanie ženijnej jednotky a do operácie Iracká sloboda dorazili noví príslušníci slovenských ozbrojených síl, ktorí sa mali následne rôzne školenia a zoznamovali sa s prostredím. Počas tohto obdobia vojaci pomáhali v rámci tábora koaličných síl Charlie v meste Hilla.

Minister nevedel povedať, kedy sa Slovensko stiahne z Iraku. "Pokiaľ budeme stále môcť plniť mandát Národnej rady SR, tak potiaľ tam budeme. Sľúbili sme to aj koaličným silám a NR SR zatiaľ nerozhodla inak," vyhlásil Liška. Potvrdil zároveň, že Slovensko neuvažuje posilniť vojenský kontingent v Iraku. V súčasnosti v oblasti pôsobí 104 slovenských vojakov, pričom mandát určuje hornú hranicu na 110. Ministerstvo obrany bude podľa neho zvažovať, či na päť miest v budúcnosti nevyšle vyškolených dôstojníkov pre oblasť likvidácie munície a výbušnín, v ktorej by sa SR chcela stať lídrom spomedzi štátov NATO. Takéto rozšírenie úloh by si vyžadovalo podľa Lišku zrejme aj súhlas parlamentu.

Minister sa počas utajovanej cesty stretol v Bagdade s veliteľom mnohonárodných síl americkým generálom Georgeom Caseym a štátnym tajomníkom ministerstva obrany dočasnej irackej vlády Bruskom Sawaysom. Predstaviteľ irackej vlády v rozhovore s Liškom potvrdil, že bez koaličných síl si v súčasnej situácii v Iraku neporadia, pričom slovenskú pomoc ohodnotil veľmi kladne. Casey podľa Lišku očakáva, že prístup Slovenska v otázke irackej misie bude naďalej taký, ako bol doteraz. V Babylone šéf rezortu obrany rokoval tiež s veliteľom mnohonárodnej divízie, pod ktorú je začlenená aj slovenská jednotka, poľským generálmajorom Andrzejom Ekiertom.

Návštevu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia. Ministerskú delegáciu a novinárov chránili prilby a 30 kilogramov vážiace nepriestrelné vesty. O bezpečnosť sa počas presunov autami a vrtuľníkmi starali ozbrojení vojaci koaličných síl. Novinári sa pred cestou museli písomne zaviazať, že o ceste budú informovať až po odlete z Iraku. Podpísali tiež vyhlásenie, že cestu podnikajú dobrovoľne a v prípade smrti alebo ujmy na zdraví si nebudú nárokovať na odškodnenie od leteckého prevádzkovateľa alebo ministerstva obrany.

SME

obsah | Slovenská republika