Slovák vymyslel léčivý toaletní papír

Letos v září se začne na Slovensku i v České republice prodávat takzvaný léčivý toaletní papír Hemo-Roll. Měl by pomáhat lidem, kteří trpí na hemeroidy.

Biochemik Milan Česal ze slovenského města Trenčín věří, že svým vynálezem pomůže milionům lidí. "Třetina populace na Slovensku i v Česku má problémy s konečníkem. Toaletní papír bude obsahovat výtěžek z léčivých rostlin a tak se stane účinným doplňkem léčby hemeroidů," cituje Česala slovenský týdeník Život.

Slovenský biochemik je autorem patentu, který si dal zaregistrovat také v České republice. Jeho léčivý kosmetický přípravek je běžně k dostání v lékárnách. "Dlouho jsem přemýšlel jak dostat nejvhodněji léčivou mastičku na postižená místa. Najednou mně napadlo, že její léčivý účinek využiji přímo na toaletním papíru," dodal.

V roce 2005 ho odborníci ubezpečili, že není žádným problémem nanést tenkou vrstvu léčivého výtěžku na jednu stranu toaletního papíru. "Na první pohled se toaletní papír Hemo-Roll ničím neliší od běžně používaného, ale po rozbalení je vidět, že jedna strana je barevně odlišená. To je ta léčivá," opisuje Česal svůj vynález.

Biochemik upozorňuje, že jeho vynález není lékem, ale pouze doplňkem k léčení hemeroidů. Mikrovrstva s mastičkou má léčivé, dezinfekční, stahovací a protikrvácející účinky. "Svůj vynález jsem testoval na kamarádech a protože i mně je přes padesát, tak také na sobě. Po půlročním používání bylo zlepšení stavu zjevné," dodal.

IVAN VILČEK, PRÁVO

obsah | Slovenská republika