Soud osvobodil exšéfa slovenské rozvědky Lexu

Okresní soud Bratislava III. v úterý osvobodil bývalého šéfa tajné služby Ivana Lexu, který čelil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele, zpronevěry a nedovoleného ozbrojování. Rozsudek ještě není pravomocný, neboť prokurátor i obžalovaný se mohou odvolat.

Prokurátor v závěrečné řeči přiznal, že obžalovanému se nepodařilo dokázat spáchání trestních činů a proto nenavrhl žádný trest.

Podle původní obžaloby měl Lexa v letech 1996 až 1998 v rozporu se zákonem vyřadit z arzenálu Slovenské informační služby větší množství pistolí, pušek, samopalů a kulometů.

Lexa byl šéfem tajné služby v období vlády Vladimíra Mečiara. V roce 1995 padlo na tajnou službu podezření, že se účastnila na únosu syna prezidenta Michala Kováče. Po parlamentních volbách v roce 1998 utekl Lexa do Jihoafrické republiky. Zde byl v roce 2002 zadržen a vydán na Slovensko.

Obvinění proti Lexovi je mnoho

Lexa čelí i dalším podezřením z porušení zákonů, kterých se měla za jeho vedení dopustit SIS - kromě únosu Kováče mladšího, v tomto případě všechny podezřelé amnestoval Mečiar, se jedná o vraždu expolicisty Róberta Remiáše. Lexu policie podezírá z navádění k vraždě, ale kauza se k soudu zatím nedostala. Podezřelý je i ze sabotáže proti bývalému prezidentu SR Michalu Kováčovi, pokusu o diskreditaci biskupského úřadu v Banské Bystrici nebo vyplácení odměn fiktivním zaměstnancům SIS.

Kromě Lexy je z různých trestných činů podezírán také jeho náměstek a někdejší šéf kontrarozvědky Jaroslav Svěchota. Ten byl letos odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu kvůli zpronevěře 11 miliónů z fondů služby. Justice se bude rovněž zabývat údajným zahlazováním stop po únosu Michala Kováče mladšího příslušníky SIS, údajně neoprávněným využíváním prostředků služby a možná také nálezem výbušnin na mítinku Křesťanskodemokratického hnutí v roce 1997. Panují dohady o tom, zda za umístěním trhavin v bratislavské sportovní hale nebyla snaha tajné služby o diskreditaci opozice.

IVAN VILČEK

obsah | Slovenská republika